Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jak na tom vlastně Češi jsou? Hokej sice slaví, chystá ale léčbu

Sport

  6:51
PRAHA - Tak v jakém stavu se vlastně nachází český hokej? Cožpak může skutečně tonout v bažinách problémů, když si reprezentační partička, poskládaná pro světový šampionát v Německu poněkud krkolomně a víceméně z nouze, nakonec domů odveze nablýskané zlaté medaile?

Vladimír Růžička. foto: ČTK

Kdo by jen mohl zapomenout na povzdech Jaromíra Jágra po blamáži v utkání proti Norsku. "Skutečně bych se nechtěl dočkat chvíle, až nás jednou porazí i Mongolsko," orosil se zmíněnou, byť poněkud nadsazenou skeptickou vizí.

STAV HOKEJE

- Seniorská reprezentace skončila v Euro Hockey Tour (celosezonní soutěž složená ze čtyř turnajů) na třetím místě za Finskem a Ruskem. Na olympijských hrách ve Vancouveru nepřešli hokejisté přes čtvrtfinále, nad jejich síly byli Finové. Mistrovství světa v Německu Češi vyhráli.

- Na mistrovství světa hráčů do dvaceti let skončili čeští junioři sedmí. Nevyšel jim třeba zápas s Finskem, kdy vedli 3:0, ale prohráli 3:4.

- O moc lépe se Čechům nevedlo ani na MS "18". Hokejisté prohráli duel o páté místo se Švýcarskem 5:6 a skončili na šestém místě.

A hle, o necelé dva týdny později zmíněné mužstvo dokáže udržet na uzdě slovutný ruský tým, prošpikovaný esy typu Ovečkina, Malkina či Kovalčuka.

Opojná zlatá sláva ze zcela nečekaného triumfu se včera přelila z německého Kolína nad Rýnem do veselící se Prahy, ale v žádném případě by neměla překrýt patrné zhoubné nádory, které český hokej trápí a dusí v rozmachu.

Král: Vše určitě není úžasné
"Nikdy jsem netvrdil, že je český hokej ztracený," vykládá prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král. "Nechci zároveň ale ani v těchto hodinách tvrdit, že je vše úžasné. Problémy, zejména pak v mládežnickém hokeji, je třeba rychle začít řešit. S novým programem, který připravujeme, by český hokej mohl být do tří čtyř let znovu tam, kde byl..."

To Jágr až tak velký optimista není. "Pokud nezačnou vyhrávat reprezentační mužstva do 18 či 20 let, tak se těžko bude prosazovat i tým dospělých," připomněl tradičně bídná vystoupení zmíněných výběrů na světových šampionátech.

Návrat hokejových mistrů z Německa: Jaromír Jágr.

"Když ale hned teď začneme s mládeží dělat, do deseti let můžeme být v trojici nejlepších týmů světa. Momentálně mezi čtyři nejlepší mužstva nepatříme. A to říkám přesto, že si teď z Německa vezeme titul. Jen si všichni uvědomme, jak málo chybělo a doma jsme mohli být už před čtyřmi dny." Čímž připomínal, jak těžce český tým na šampionátu unikal hrobníkovi z lopaty.

Na mistrovství světa totiž bývá hranice mezi úspěchem a neúspěchem skutečně minimální. Vždyť kolik jen chybělo, aby se Češi poprvé v historii šampionátů neprodrali ani do čtvrtfinále. Kolik jen chybělo, aby zůstali před branami finále. Nicotných osm vteřin... Úspěch někdy uspává...

Vladimír Růžička

Úchvatné vzepětí "Růžičkových dětí" na šampionátu v Německu by podle šéftrenéra svazu Slavomíra Lenera mělo všechny vlivné lidi působící v českém hokeji nabudit.

"Hlavně nás nesmí tenhle úspěch uspat. Pro mladé kluky a třeba i jejich rodiče by měl být ale určitě povzbuzením do další práce."

Vladimír Růžička ale tuší, že náprava zanedbaného mládežnického hokeje nebude snadná. "Především se do mládeže musí dávat víc peněz," hlásí. "Hráče si musíme znovu poctivě vychovat. Všechno je jen a jen o práci." Svatá pravda.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!