Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Loni zářil, letos se trápí a putuje sestavou. Skepsi ale Voráček nepropadá

Sport

  17:36
PHILADELPHIA/PRAHA - Měl být hvězdou týmu, která ho potáhne za vítězstvími, místo toho prožívá jedno velké zklamání. Hokejista Jakub Voráček zůstává v zámořské NHL daleko za očekáváním.

Hokejový útočník Jakub Voráček. foto: ČTK

Voráčka jako by svázal miliardový kontrakt, který v létě podepsal ve Philadelphii po minulé sezoně. Ta pro něj byla průlomová a sahal v ní dokonce po vítězství v bodování celé NHL.

A to se mu nakonec povedlo, když nasbíral v 82 zápasech hodně dobrých 81 bodů (22+59). Nádhera.

Jenže teď je to naopak. Šestadvacetiletý forvard nedal gól v úvodních sedmnácti zápasech, pak se sice trefil proti Carolině, jenže od té doby zase čeká. Už sedm utkání.

Češi v roli nahrávačů. Nestrašilova druhá asistence Carolině k výhře nestačila

Když se člověk podívá na tabulku produktivity Philadelphie, ani by ho nenapadlo, jak se Voráček trápí. Je totiž druhý za Claudem Girouxem. Jenže při bližším pohledu na statistiky začne chápat.

Ve 24 odehraných duelech se stalo hned patnáctkrát, že nenasbíral ani bod. V hodnocení plus/minus má zápornou devítku.

Kolonku procentuální úspěšnost střelby „zdobí“ chabé číslo 1,4. A to všechno, přestože dostává na ledě solidní porci minut prostoru a chodí i na přesilovky.

Nebylo proto divu, že ho trenér Dave Hakstol přesunul z elitní formace do té třetí. Místo s Girouxem teď hraje Voráček s Chrisem Vandeveldem a Pierre-Edouardem Bellemarem.

„Jestli jsem kvůli tomu naštvaný? Vůbec,“ reagoval za dotaz zámořských novinářů. „Vandy a Belly jsou skvělí hráči. Trenér se snaží mužstvo oživit, probrat a doufejme, že to zabere.“

Zářil i na mistrovství světa

Bohužel, zatím to není žádná sláva. Flyers teď sice vyhráli dvakrát za sebou, jinak jsou ale v tabulce Východní konference až na dvanáctém místě. Tým se trápí a Voráček s ním. Nebo obráceně?

Pozoruhodné je, jak Voráčkovy výsledky zapůsobily na hlasující v anketě Sportovec roku, kteří mu přisoudili tak trochu ponižující 18. místo.

Jakoby jeho současná matnost zastínila i předchozí výjimečné výkony z první poloviny roku, mezi něž patří i ty na jarním mistrovství světa v Praze.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...