Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Plekanec dal 200. gól v NHL, Voráček ztrácí dva body na čelo bodování

Sport

  21:07aktualizováno  6. dubna 8:15
PHILADELPHIA - Hokejový útočník Tomáš Plekanec byl vyhlášen první hvězdou nedělního utkání NHL, v němž Montreal zvítězil na ledě Floridy 4:1. Dvaatřicetiletý kladenský odchovanec režíroval výhru gólem a dvěma asistencemi a bodoval ve čtvrtém z posledních pěti zápasů.

Tomáš Plekanec se raduje ze vstřelené branky. foto: Reuters

Plekanec v 7. minutě otevřel skóre utkání, když v přesilové hře nachytal brankáře Dana Ellise střelou z téměř nulového úhlu a připsal si jubilejní 200. gól v základní části NHL.

Ve 27. minutě sice domácí vyrovnali rovněž v přesilové hře zásluhou Aarona Ekblada, ještě do druhé přestávky ale Canadiens strhli vedení na svou stranu třemi góly, přičemž u prvních dvou Plekanec zaznamenal druhou asistenci.

Montreal zvládl zápas bez svého nejproduktivnějšího hráče Maxe Paciorettyho, který v 6. minutě dohrál poté, co se po střetu s Dmitrijem Kulikovem udeřil hlavou o mantinel. Zatím není jasné, zda bude chybět i v dalších utkáních.

„Je klíčovým hráčem našeho týmu, na něhož celou sezonu spoléháme. Ale takový je sport. Zase to dnes byla příležitost pro další hráče, aby ukázali, co v nich je,“ uvedl útočník Brendan Gallagher, který dal vítězný gól na 2:1.

Sestřih z utkání Montreal - Florida

Nadmíru dramatický zůstává ve Východní konferenci boj o postup do play off. Devátá Ottawa sice prohrála 2:3 po nájezdech v Torontu, nicméně tři zápasy před koncem ztrácí už jen dva body na tři soupeře před sebou - Boston, Detroit a Pittsburgh.

Bruins v neděli nehráli, hokejisté Red Wings a Penguins utrpěli porážky - Detroit s Petrem Mrázkem v brance podlehl 1:2 Washingtonu, Pittsburgh prohrál 1:4 ve Philadelphii.

Duel Detroitu s Washingtonem byl soubojem gólmanů, z něhož nakonec vyšel jako vítěz Braden Holtby, který pochytal 35 z 36 střel. Mrázek si na druhé straně připsal 26 zákroků.

Capitals dostal do vedení ve 4. minutě v přesilové hře Jevgenij Kuzněcov, na začátku druhé třetiny zvýšil na 2:0 dělovkou Mike Green. Ve 33. minutě snížil v početní výhodě Darren Helm, vyrovnat už ale domácí nedokázali.

„Líbilo se mi, jak jsme odehráli první třetinu. Ve druhé části hráči předvedli výkon na samé hranici obětavosti, zablokovali několik střel a podržel nás brankář, třetí třetinu jsme pak zase zvládli,“ zhodnotil zápas Barry Trotz, trenér Washingtonu, který si zajistil účast v play off.

Detroit se na postup ještě nadře. „Ale pořád to máme ve svých rukou. Musíme se soustředit sami na sebe a jenom na další zápas - v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. A nic jiného neřešit,“ řekl kapitán Henrik Zetterberg.

K vítězství Philadelphie nad Pittsburghem přispěl gólem a asistencí Jakub Voráček a zůstává ve hře o triumf v kanadském bodování. Na lídra Sidneyho Crosbyho, který se ve vzájemném duelu neprosadil, ztrácí dva body.

Voráček skóroval v poslední minutě úvodní třetiny, kdy v přesilovce poslal do branky přihrávku obránce Marka Streita a vyrovnal na 1:1. Ve druhé části pak znovu v početní převaze asistoval u gólu Braydena Schenna.

Polovinu závěrečné třetiny strávil Voráček na trestné lavici, protože dostal desetiminutový trest. Český útočník chtěl až příliš vehementně potrestat střelu Chrise Kunitze v přerušené hře do prázdné branky.

Pittsburgh přestřílel soupeře v poměru 47:20, ale kvůli výbornému výkonu první hvězdy duelu brankáře Steva Masona nesrovnal, naopak ještě dvakrát inkasoval.

Philadelphia zdolala Pittsburgh v osmém vzájemném zápase v řadě a zkomplikovala soupeři postup do play off.

„Hráli o dva důležité body a my jsme rádi, že jsme je o ně připravili,“ neskrýval radost z výhry nad věčným rivalem brankář Mason, jehož tým už šanci na účast v bojích o Stanley Cup ztratil dávno. „Náš osud už je zpečetěn, ale to neznamená, že nemůžeme zahýbat s osudem někoho jiného,“ dodal Mason.

Sestřih z utkání Philadelphia - Pittsburgh

„Jak jednou začnete hrát za Philadelphii, brzy zjistíte, že s Pittsburghem se rádi zrovna nemáte. Je to skvělý pocit porazit je dvakrát během jednoho týdne, zvlášť když víte, o co jim jde. Vlastně je to jediné, o co my už hrajeme,“ konstatoval střelec třetího gólu Ryan White.

„Po minulém zápase měli někteří jejich hráči poznámky, že sice prohráli, ale na rozdíl od nás postupují do play off. Tak uvidíme.“

Pittsburgh teď čeká přímá bitva o postup, v úterý se utká s Ottawou. „My sedíme na místě řidiče. Nemá cenu panikařit. Dnes jsme nehráli špatně a pokud soupeře zase zasypeme tolika střelami, musíme už uspět,“ řekl útočník Brandon Sutter.

Výsledky NHL

Detroit - Washington 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky: 33. Helm - 4. Kuzněcov, 25. Green. Petr Mrázek odchytal za Detroit 58 minut, z 28 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 92,9 procenta. Střely na branku: 36:28. Diváci: 20.027. Hvězdy utkání: 1. Holtby (Washington), 2. Dacjuk (Detroit), 3. Green (Washington).

Florida - Montreal 1:4 (0:1, 1:3, 0:0)

Branky: 27. Ekblad - 7. Plekanec, 28. Gallagher (Plekanec), 32. Parenteau (Plekanec), 38. Smith-Pelly. Střely na branku: 25:28. Diváci: 14.112. Hvězdy utkání: 1. Plekanec, 2. Parenteau (oba Montreal), 3. Ekblad (Florida).

Chicago - St. Louis 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Branky: 15. Versteeg - 27. Backes, 36. O. Jokinen. Střely na branku: 39:33. Diváci: 22.017. Hvězdy utkání: 1. Allen, 2. Backes (oba St. Louis), 3. Crawford (Chicago).

Philadelphia - Pittsburgh 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky: 20. Voráček, 33. Schenn (Voráček), 56. White, 60. Del Zotto - 17. Sutter. Střely na branku: 20:47. Diváci: 18.435. Hvězdy utkání: 1. Mason, 2. Voráček, 3. Schenn (všichni Philadelphia).

Toronto - Ottawa 3:2sn (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky: 4. Lupul, 33. Van Riemsdyk, rozh. nájezd Holland - 28. Karlsson, 42. Stone. Střely na branku: 38:45. Diváci: 18.919. Hvězdy utkání: 1. Bernier (Toronto), 2. Stone (Ottawa), 3. Brewer (Toronto).

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...