Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Neliba: Těsná výhra nad Itálií? Nic převratného, chybí nám tlak do brány

Sport

  9:00
PRAHA - Hokejového trpaslíka mačkali, ale gólový koncert se nekonal. Češi sice po výhře 2:0 vydřeli nad Itálií povinné body, avšak oproti předchozím duelům jejich výkon rozhodně nepřesvědčil. "Italové jen bránili a my jsme hráli moc složitě," říká úspěšný trenér Jan Neliba.

Jan Neliba. foto: MAFRA

Na střely vyhrál národní tým 37:12, ale kdyby duel šel po základní hrací době do prodloužení, nikdo by nemohl nic namítat. Čechům se nedařilo v útoku a občas měli štěstí při protivníkově kontru. Za Salákem jednou zvonila tyč, podruhé zase gólman hasil ošemetné situace u své branky.

V roli spasitelů se nakonec představili Jiří Sekáč a Jaromír Jágr. Prvně jmenovaný vykouzlil favoritovi důležitý vedení, legendární forvard zase v závěru uklidnil soubor Vladimíra Růžičky druhým gólem. "Chyběl nám větší tlak do brány," pravil pětinásobný mistr Československa a v současnosti kouč Jan Neliba.

Lidovky.cz: Čím to, že se čeští hokejisté v utkání s Itálií spíše trápili?
Problém našeho hokeje je, že hráči nejsou schopni chodit do předbrankového prostoru. My sice kombinujeme, ale chybí střela a tlak do branky. Je to jen samá přihrávka nebo rána z dálky, kterou gólmani většinou chytí.

Lidovky.cz: Nakonec však tým úkol splnil. Tři body nad outsiderem byl jasný cíl, který se povedl.
Žádný zvláštní a zábavný hokej ale k vidění nebyl. Vítězství se samozřejmě počítá, ale skóre 2:0 není nic převratného. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že mužstva na mezinárodní scéně se vyrovnávají. Už i letos na šampionátu došlo k několika překvapením. Fanoušci si sice myslí, že tyhle týmy musíme hravě porážet, ale je nutné si uvědomit, že se podmínky hrozně srovnaly. A to všude na světě, kde se hráči stejně připravují a trénuji. Hokej je daleko více barevnější, než to bylo za naší doby, kdy pár zemí jasně dominovalo. Podívejte se na Švýcary, loni brali bronz a letos skoro hrají o záchranu.

Zprava český reprezentant Martin Zaťovič, italský brankář Daniel Bellissimo, Jan Kovář z ČR a Alexander Egger z Itálie.

Lidovky.cz: Není jedním z klíčových faktorů celého mistrovství i proměňování šancí? Češi v každému utkání svého soupeře přestříleli, ale na gól se mnohdy nesmírně nadřou.
Branky bychom měli střílet hlavně v přesilovkách. Jenže my je hrajeme tak, že je pět hráčů po obvodě a nikdo před bránou. To ale rozhodně neříkám žádnou novinku. Myslím, že si to trenér Růžička uvědomuje a hráče na to připravuje.

Lidovky.cz: V sobotu se český tým postaví v Dánům, den poté zase vyzve Norsko - tedy znovu papírově slabší soupeře. Očekáváte podobně bojovná utkání?
Ano, myslím, že ty zápasy budou podobné. Tito soupeři s námi a ostatními silnějšími mužstvy nemůžou létat tam a zpátky. Jsou hluboko zataženi a dobře brání, proto je někdy hrozně těžké se prosadit. Hodně ošemetný je i těsný rozdíl ve skóre. Proti Italům jsme dlouho vedli 1:0, to příliš nehrálo do karet jim ani nám, protože jsme museli přidat další gól. I když ke konci už jsme měli šance, Novotný mohl skórovat. Nakonec se trefil Jágr.

Lidovky.cz: Jak moc mohla útočné řady ovlivnit absence Vladimíra Sobotky, který krátce před zápasem oznámil, že ho zdravotní potíže na led nepustí?
Kdybychom hráli proti Finům nebo Švédům, tak by to byla velká komplikace. Ale Italy musíme, a taky jsme to dokázali, porazit i bez něj nebo jiných opor. Ale přeju mu brzké uzdravení, do dalších duelů se bude nesmírně hodit. Je to šikovný hráč, který umí rozhodnout nebo připravit šanci.