Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jandač s sebou bere na ‚Izvěstí‘ navrátilce z NHL i nejlepšího gólmana KHL

Sport

  11:15
PRAHA - Tým složený z dvanácti hráčů z extraligy, deseti z Kontinentální ligy a jednoho krajánka ze Švýcarska nominoval trenér hokejové reprezentace Josef Jandač na turnaj Channel One Cup v Moskvě a Helsinkách.

Účastník posledních dvou MS Michal Jordán (vlevo) pojede po návratu z NHL hned na Channel One Cup. foto: Reuters

Česko - Rusko 0:3. Češi končí na Karjala Cupu druzí, na sbornou nestačili

Není mezi nimi žádný nováček, bez startu v národním celku je pouze třetí gólman Roman Will z Liberce, který by měl s mužstvem trénovat v úvodu akce.

Po více než dvou letech se do týmu vrací třinecký obránce Vladimír Roth, v roce 2014 naposledy reprezentoval i další bek Ondřej Vitásek z Liberce.

Roth měl startovat již na říjnové Karjale, z nominace jej však vyřadilo zranění. Prvního turnaje Euro Hockey Tour se zúčastnilo hned sedmnáct hráčů z nynějšího výběru.

V nominaci, zveřejněné v pondělí na tiskové konferenci v Praze, nechybí například obránce Michal Jordán, jenž se před sezonou rozhodl vrátit z NHL do Evropy a hraje za Kazaň v KHL.

Podobný krok učinil i útočník Jiří Sekáč, který je v týmu AK Bars Jordánovým spoluhráčem. Poprvé v sezoně dostal pozvánku brankář Pavel Francouz z Čeljabinsku, podle statistik nejlepší gólman KHL.

Hokejový turnaj Karjala: ČR - Švédsko (domácí děkují fanouškům).
Hokejový turnaj Karjala: ČR - Švédsko, fanynka domácích.

Ve výběru nejsou zástupci pražské Sparty a Vítkovic, které ve stejném termínu čeká čtvrtfinále Ligy mistrů.

Hokejisté se sejdou v Praze v pondělí 12. prosince vpodvečer, první trénink je čeká o den později.

Do turnaje vstoupí čtvrtečním zápasem proti Finsku v Helsinkách, hned poté se přesunou do Moskvy a netradičně již v pátek nastoupí proti domácímu Rusku. V neděli zakončí turnaj soubojem se Švédskem.

Nominace:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL), pouze pro přípravu Roman Will (Liberec).

Obránci: Radim Šimek, Ondřej Vitásek (oba Liberec), Jan Rutta (Chomutov), Vladimír Roth (Třinec), Tomáš Pavelka (Litvínov), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Adam Polášek (Novosibirsk/KHL), Michal Jordán (Kazaň/KHL).

Útočníci: David Kämpf (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Radan Lenc, Tomáš Hyka (oba Mladá Boleslav), Robin Hanzl (Litvínov), Petr Holík (Zlín), Michal Bulíř (Liberec), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.).

Autor: