130 let
Vladimír Růžička udílí pokyny

Vladimír Růžička udílí pokyny | foto: Michal Šula, MAFRA

Rozhovor

Netrefili jsme branku. Další soupeři budou kousat víc, míní Janecký

Sport
  •   8:00
PRAHA - Češi zvládli dvojboj se slabšími soupeři. Ve čtvrtek zdolali Francii 5:1 a včera Rakousko 4:0. Výkon svěřenců Vladimíra Růžičky měl však k ideálu daleko. "I díky takovým vítězstvím se nyní můžeme zvednout," domnívá se bývalý trojnásobný medailista z mistrovství světa Otakar Janecký.

Jak hodnotíte české zápasy s papírovými outsidery skupiny A - Francií a Rakouskem?
Tyto papírově slabší celky se dokážou na ty silnější vyhecovat, proto jsou to s nimi vždycky ty nejhorší zápasy, co můžou být. Zvlášť když se na ně narazí zkraje turnaje, kdy ještě mají sílu. Ale myslím si, že jsme obě utkání zvládli dobře. S Rakouskem nám pomohla i nula Ondry Pavelce. Myslím, že se díky těmto duelům ještě zvedneme.

Dlouho však zůstávaly oba zápasy výsledkově vyrovnané. Byli Francouzi i Rakušané opravdu tak nepříjemnými a nebezpečnými soupeři, nebo spíš byl problém v českém týmu, že se nedokázal prosadit?
Když jsme proti těmto celkům hráli před patnácti dvaceti lety my, dostávaly od nás okolo deseti gólů. V dnešní době však už všechny týmy umějí dobře bruslit, jsou siloví a dokážou nás eliminovat v útočné části, a kdyby tam z jejich strany spadl nějaký gól, tak nás to znervózní. Proto jsou ty začátky takové opatrnější. Myslím, že jsme to zvládli dobře.

Bylo to tedy vždy spíš otázkou času, než to tam začne padat?
Když to bylo dlouho 0:0, tak tým může být nervózní, ale proti Rakušanům jsme měli velký tlak, dusili jsme je, a když jsme se trefili poprvé, tak nám to tam pak už během pár minut naskákalo.

Které prvky české hry byste vyzdvihl a které naopak podrobil kritice?
Radši nebudeme při mistrovství světa moc kritizovat, protože potřebujeme, aby mužstvo bylo v pohodě, jelikož se blíží play off. Hráli jsme dobře, tlačili jsme se do brány, Rakušáci se kolikrát nedokázali ani dostat z vlastní třetiny. Jediné, co bych vytkl, je to, že jsme často neuměli trefit bránu. Nemusí to být rána, ale hlavně vystřelit a aby to šlo do brány.

HVĚZDA POD LUPOU: Mistře, kde jste? Ani Jágr Červenku neprobudil

Obrana, kterou kritizuje i trenér Růžička, však opět ukázala řau okének a Rakušané měli několik vyložených příležitostí.
Nemyslím si, že bychom měli slabší obranu, protože na ledě je vždycky pět bruslařů a gólman, kterého spoluhráči nesmí nechat na holičkách. Musíme k protihračům líp přistupovat, jinak budou střílet přes clonu a brankář to neuvidí. Soupeři sice měli šance, ale to se prostě i v zápasech s těmito týmy stane. Často to vyplyne z přemíry snahy, že nám přeskočí puk, a už jedou do brejku. Potom jsme ale zase z otočky jeli do přečíslení my, takže to aspoň bylo divácky atraktivní, když se hrálo nahoru dolů.

Český tým čekají v základní skupině ještě dvě utkání. Budou Němci a Švýcaři těžšími soupeři, i když v posledních dvou letech zůstávají za očekáváním?
Myslím si, že oba jsou silnější a budou daleko víc kousat než Francie a Rakousko.

Autor: Tomáš Kubánek