Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zaplněná O2 arena viděla modro-žlutý hokej. Jágr zapojil i NHL, která Ukrajincům pošle 68 tisíc dolarů

Zaplněná O2 arena vyjadřuje podporu Ukrajině, která se brání invazi Ruska. Přes 17 tisíc lidí dorazilo na poslední kolo extraligy mezi Kladnem a Spartou. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Olga a Ljuba seděly se svými třemi dětmi v hledišti a zaplněná O2 arena jim všem tleskala. Před několika dny společně zvládly cestu z válkou sužované Ukrajiny do bezpečí v Česku. V úterý večer se staly symbolem toho, proč se 14 512 lidí sešlo na extraligovém zápase mezi hokejisty Kladna a Sparty. O sport nešlo a fanoušci Kladna to vyskandovali za ostatní: Putin je č...
  19:52

V hlavě Jaromíra Jágra se zrodil nápad vybrat peníze pro prchající Ukrajince, které vyhnala ruská invaze. Výsledek se zdá víc než dobrý.

Nejen že lidi největší arenu v zemi vyprodali, zapojila se i samotná NHL.

Překvapilo, když se ve videu na kostce pod stropem haly zjevil šéf nejlepší soutěže Gary Bettman.

Stál v saku, ruce sepnuté, za ním logo NHL. A promlouval k Jágrovi i Čechům: „Jaromíre, po tři desetiletí jsme obdivovali tvůj talent, oddanost hokeji a zápal pro hru. Dnes vzdáváme poctu tvému štědrému srdci a závazku zlepšit životy těch, kteří byli vyhnáni ze svých domovů.“

„NHL je hrdá, že může podpořit v tomto úsilí tebe i úžasné české  fanoušky. Na sbírku věnujeme 68 tisíc dolarů (zhruba 1,6 milionu korun).“

Aby se NHL finančně zapojila do akce, s níž nemá vůbec nic společného? Působivé.

Podle novináře Grega Wyshynského z televize ESPN Jágr minulý týden za moře volal, aby o svém záměru informoval a poprosil o podporu. Články o akci vyšly jak na prestižních amerických webech, tak i na oficiálních stránkách NHL.

Nádechu duelu posledního extraligového kola to jen přidalo.

Utkání mezi Kladnem a Spartou je věnované Ukrajině.

Sportovně to moc atraktivní duel nebyl, Sparta posadila hned šest klíčových hráčů (Řepíka, Thorella, Sobotku, Poláška, Matuškina a Moravčíka), aby si odpočinuli před play off, přesto vyhrála 4:1. Ale o výsledek opravdu nešlo. 

Rivalita stranou, hlásalo heslo po celý průběh. Vedle české vlajky visela ta ukrajinská a když před zápasem Hudba Hradní stráže a Policie České republiky hrála obě hymny, stadion se ponořil do modro-žlutých barev.

Sparťanští i kladenští hokejisté stáli na ledové ploše promíchaní, řady fanoušků nejblíž ledu pak v průběhu první třetiny zvedly nad hlavu žluté a modré plastové čtverce a utvořily kruhový symbol ukrajinské vlajky.

Utkání mezi Kladnem a Spartou je věnované Ukrajině.

Kladenští fanoušci několikrát přidali i skandování hesel „Ukrajina“ a „Putin je č...“

Jak jinak totiž vyjádřit fakt, že Rusko vtrhlo na Ukrajinu, kde jeho vojáci zabíjí civilisty včetně dětí.

Moderátor utkání Libor Bouček v závěru utkání ohlásil, že s podporou NHL a vstupenkami se zatím vybralo 3,5 milionu korun.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč