Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jágr napodobuje Havla, má svou bankovku. Obrovská čest, říká legendární hokejista

Sport

  14:53
Jaromír Jágr slaví padesátiny, den před kulatinami vystoupil před novináři v Síni slávy českého hokeje. Hlavní náplní tiskové konference bylo představení pamětní bankovky s jeho podobiznou. Stává se tak součástí úzké společnosti Václava Havla nebo Aloise Rašína. „Jsem nesmírně šťastný a je mi velkou ctí být součástí tohoto nápadu,“ neskrývá Jágr nadšení.

Slogan „My chceme Jardu Jágra na bankovce mít“ se stává realitou, alespoň částečně. Platit s ní - zatím - nebude možné, avšak prosba kladenských fanoušků z roku 2019 byla vyslyšena. 

MY CHCEM´ JARDU JÁGRA NA BANKOVCE MÍT. Choreo kladenských fanoušků během barážového duelu s Chomutovem

Bankovka nemá hodnotu slavné „68“, jak se nabízí, ale „50“. Číslo padesát je v barvě české trikolóry.

„K bankovce bych udělal ještě tři nuly,“ vtipkuje Jágr.

„Fanoušky jsme vyslyšeli. Kladeňáci, máte možnost nakupovat!“ s úsměvem vybízí Stanislav Olmr ze společnosti České dukáty.

Na trhu se objeví deset tisíc kusů, konkrétně ve čtyřech sériích po 2500 exemplářů. „V květnu budeme tisknout, následně do půlky června distribuovat,“ říká Olmr. Zájemci za jeden kus utratí dva a půl tisíce korun.

Mít vlastní bankovku je skutečný unikát, mezi sportovci jde o výjimečnou záležitost. Jágr se řadí mezi osobnosti české historie, jakými byli Havel nebo Rašín.

„Je to jedna z věcí, která po mně zbyde. Sběratelských kartiček, známek a mincí je hodně, ale bankovku má pomalu jen Václav Havel a teď i já. Je mi obrovskou ctí být součástí této malé skupiny,“ neskrývá Jágr nadšení.

„A navíc na ní vypadám daleko lépe než teď,“ dodává s úsměvem.

Fotografie na přední bankovce pochází z angažmá ve Florida Panthers, kde působil mezi lety 2015 a 2017.

Na zadní straně najdeme české vlajky, lva či Staroměstské náměstí.

„Ze začátku jsem trochu váhala, jestli do kresby jít, protože šlo o první pamětní list pro člověka v plné síle a plného energie. Ale protože je ten člověk Kladeňák jako já, musela jsem to udělat,“ tvrdí s úsměvem malířka a spoluautorka bankovky Eva Hašková.

„Kresbu od Evy musím převést do grafické podoby, především se jedná o portrét, který bude vyryt do oceli hlubotiskem. Velký lev a Staroměstské náměstí bude dokresleno podle návrhu paní Haškové,“ upřesňuje další postup tvorby bankovky rytec Martin Srb.

„Doplňovat se budou ještě ochranné ceninové prvky, aby bankovka vypadala skutečně jako bankovka,“ přidává Srb.

Výrobu zastřešuje Česká tiskárna cenin, její generální manažer Tomáš Hebelka má jasno: „Určitě by se jednou mohlo jednat i o skutečnou bankovku. Technicky jde o klasickou podobu.“

Jágr stihl do svých padesátin odehrát 1941 zápasů v NHL, 206 v české a československé nejvyšší soutěži, 155 v KHL a dalších 152 v dresu seniorské reprezentace. 

„Přeji Jardovi všechno nejlepší a aby si druhou padesátku užíval stejně tu jako první. Je mi obrovskou ctí, že jsem ho poznal nejen jako nejlepšího hokejistu české historie, ale i jako kolegu ve vedení svazu a přítele,“ gratuluje Jágrovi prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Členovi Triple Gold Clubu poblahopřáli také Connor McDavid, Sidney Crosby nebo Jakub Voráček.

„Nazdar Jarouši, ty vole, akorát jsme v Calgary, kde jsi ukončil svoji kariéru v NHL. Asi před 18 roky, ale ty pořád ještě hraješ, klobouk dolů,“ začal Voráček bavit na dálku publikum v Chomutově během nedělního duelu s Brnem.

„Když jsme byli ve Philadelphii, tak jsi slavil čtyřicet, jestli pamatuješ. No, už je to deset let, ty vole. Utíká to. Tenkrát jsem si říkal, že jsi starej, a máš před sebou ještě pár let a že to pak pověsíš na hřebík. A v padesáti ještě válíš,“ obdivoval slavnou „68“ Voráček.

Hokejový velikán oslaví jubilejní padesáté narozeniny v úterý 15. února.

Autor: