Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Holík chválí vnuka, jenž bude reprezentovat Kanadu: Je lepší než syn Bobby

Sport

  10:30
PRAHA - Kvůli zdravotním problémům nedávno přišel o nohu, pořád má však v sobě touhu žít. Nad vodou ho drží vnuci. Legendární Jaroslav Holík žije pro Davida a Adama Musily, o kterých nadšeně vypráví. Druhý jmenovaný se nedávno rozhodl, že bude místo Česka reprezentovat Kanadu.

Jaroslav Holík. foto: ČTK

"Že se Adam dostal do kanadského výběru, to je pro mě něco neskutečného. Takovou konkurenci si v Česku neumí nikdo představit. Žiju jenom pro kluky. On za tím úspěchem ale nikdo nevidí dřinu rodičů," říká Holík.

Jak to myslíte?
Třeba jenom kolik je to stálo peněz. V Česku si pořád stěžujou, jak je hokej drahý, ale proti Kanadě s Amerikou je to minimum.

Tam si musí všechno platit sami, viďte?
Všechno, kromě výbavy i cesty na zápasy. Žádné autobusy tam neexistujou. Od juniorů je to jiné, to se o ně zase starají líp než o extraligové hráče. V mládeži ale stojí hokej rodiče šílené peníze. Šílené!

Jaké jsou Adamovy největší přednosti?
Myslím, že je ve svých letech lepší než Bobby. Je velký a má vlastnost, kterou měli všichni Holíkové a Musilové: špatně střílí a radši nahrává. Ale jsem spokojený, jak na svou výšku a váhu zvládl bruslení. I na kličku a techniku bude šikovnější.

ČTĚTE TAKÉ

Je to také centr?
Je, ale v Kanadě se na to moc nehledí. Hrál i na obou křídlech. Pro mě je vyloženě centr, pravák a takovej hajzlík jako jsem byl já. Neuhne a taky se s nikým nemaže. Nebojí se, nic.

Je lepší než Vrána s Pastrňákem?
To neříkám. Oni byli chytří a šli do Švédska. Když chcete být dobrý hráč, tak to jinak nejde. Tady se to nenaučíte. Ano: 18 z 20 hráčů, co jde do juniorky za moře, se vrátí, ale ti dva se prosadí. Problém je, že mladé nenechají hrát extraligu. Třeba Zacha v Liberci seděl a hrál 43letý Nedvěd. To moje hlava nebere.

Komu budete fandit: vnukovi a zároveň Česku?
Budu koukat hlavně na něj, jsem děda. Ale jinak budu nestranný, já se na sport dívám vždycky nestranně. Nefandím Spartě ani Slavii. Líbí se mi, když hráč něco předvede. Obdivoval jsem třeba Sekáče ve Lvu. Taky se dostal do NHL. Rád se dívám na mladé.

Autor: