Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jaroslav Holík s Pouzarem v Síni slávy

Sport

  15:30
PRAHA - Do nedávno vzniklé Síně slávy Českého svazu ledního hokeje budou nově přijati bývalí hráči Jaroslav Holík, Vladimír Kobranov, Jaroslav Pouzar a František Vaněk. Do společnosti legend bude uveden také někdejší rozhodčí Rudolf Baťa. Návrh na jejich zařazení do Síně slávy od komise vedené Dominikem Haškem schválilo vedení svazu.

Jaroslav Pouzar. foto: Lidové noviny

Slavnostní ceremoniál se uskuteční v pátek 17. dubna v Liberci během galavečeru české extraligy, kdy bude vyhlášeny cena za uplynulý ročník včetně Hokejisty sezony. Síň slávy, která vznikla loni v listopadu při oslavách výročí sta let hokeje, bude nyní čítat 46 osobností.

Jednačtyřicet osobností, které byly slavnostně uvedeny do síně v listopadu, vybírala komise pod vedením čestného předsedy svazu Karla Guta. Hašek, jenž mezi vyvolenými nechyběl, se do pravidel výběru členů Síně slávy vložil jako jeden z kritiků, kterým vadilo, že se nedostalo na osobnosti typu právě Pouzara nebo Jaroslava Holíka.

Šestašedesátiletý Jaroslav Holík je legendou jihlavské Dukly. V jejím dresu odehrál v lize během 18 sezon 603 utkání a nastřílel 261 branek. Útok, v němž nastupoval s Janem Klapáčem a bratrem Jiřím na křídlech, se stal nejproduktivnější řadou ligové historie. Sedmkrát hrál na mistrovství světa, v roce 1972 přispěl k zisku titulu mistrů světa. Ve stejném roce si zahrál i na olympijských hrách. V reprezentaci odehrál Holík 142 utkání a vstřelil 57 branek.

Po skončení aktivní kariéry se stal úspěšným trenérem. S Duklou vyhrál třikrát titul a dvakrát po sobě dovedl ke zlatu reprezentaci hráčů do 20 let (2001, 2002). V současnosti je znám i pro své přímé a leckdy svérázné názory na dění v hokeji. Jeho syn Robert působí v NHL.

Jaroslav Pouzar je v 57 letech nejmladším z nově přijímané pětice. Bývalý skvělý útočník se zúčastnil šesti světových šampionátů a dvakrát se stal mistrem světa (1976, 1977). Zahrál si také na olympiádě v letech 1976 a 1980 či Kanadském poháru 1976 a 1981. V reprezentaci odehrál 189 utkání a dal 73 branek. Třikrát získal Stanley Cup a byl členem útoku s legendami Waynem Gretzkým a Jarim Kurrim. Posléze pracoval i jako trenér a funkcionář. V posledních letech úspěšně bojuje s leukémií.


Jednaosmdesátiletý Kobranov je mistrem světa z roku 1949, mistrem Evropy a držitelem stříbra z olympiády 1948 ve Svatém Mořici. V reprezentaci odehrál 29 utkání, v nichž vstřelil 18 gólů. Jeho slibně se rozvíjející kariéru zhatil v roce 1950 desetiletý trest vězení, k němuž byl společně s dalšími reprezentanty odsouzen ve vykonstruovaném politickém procesu. Po pěti letech byl propuštěn a v roce 1968 spolu s dalšími účastníky procesu rehabilitován. Po skončení hráčské dráhy se věnoval trenérské profesi.


Chytrou hru plnou překvapivých nápadů, přihrávek a zakončení dnes již sedmasedmdesátiletého Vaňka nejlépe charakterizovala přezdívka "Hokejový profesor". Bývalý útočník se zúčastnil sedmi MS, z nichž dvě byla odehrána v rámci olympijských her 1956 a 1960. V reprezentaci má na kontě 76 utkání a 24 branek. Po skončení aktivní kariéry pracoval jako trenér.


Jednaosmdesátiletý Baťa byl ve své době ceněn jako jeden z nejlepších evropských sudích. V české lize řídil během 14 sezon 228 utkání, šestkrát se zúčastnil MS a byl i na olympijských hrách 1972 a 1976. Rozhodoval také slavnou Sérii století mezi mezi výběrem profesionálů z NHL a reprezentanty Sovětského svazu v roce 1972. Poslední tři desítky let se pohybuje především ve fotbalových kruzích.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...