Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jaroslavl chystá návrat. Do ligy se zapojí v prosinci

Sport

  15:42
PRAHA - Znovuzrozený tým Lokomotivu Jaroslavl připravuje comeback. Dvanáctého prosince se má zapojit do nižší ruské soutěže VHL. Klub totiž poznamenaly smutné události ze 7. září, kdy s jeho hokejisty spadlo letadlo a na palubě zahynul praktický celý tým hrající KHL včetně tří českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Smrti unikl pouze palubní inženýr Alexander Sizov.

Ilustrační foto. foto: Reprofoto

Tragédie zasáhla celý svět. Vedení Kontinentální hokejové ligy jen několik málo hodin po havárii ujistilo, že klub nezanikne. "Naopak, bude to jeden z nejsilnějších týmů soutěže," dušoval se šéf Alexander Medvěděv.

Výsledkem zdlouhavých jednání nakonec bylo, že se Jaroslavl v prosinci zapojí do Vyšší hokejové ligy s tím, že má jisté play off. Podobnou výhodu bude mít i v nadcházející sezoně KHL. Ostatní kluby navíc Lokomotivu ze solidarity nabídli jednoho nebo dva hráče ve věku 18 až 22 let, po kterých může sáhnout.

PSALI JSME:

"Plán pro letošní ročník VHL zní - zapojit tyto mladé kluky tak, aby přibližně pět z nich mohlo hrát příští rok KHL. Od generálního manažera Juri Lukina vím, že už jednají o zkušených hráčích pro další sezonu. Nás oslovil také," řekl serveru Lidovky.cz agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

V ruských médiích se ale objevila informace, že se tým nestihne poskládat do 12. prosince, kdy je na programu první zápas VHL. "S Lukinem jsem mluvil v pátek dopoledne. Říkal mi, že normálně budou hrát," vyvrátil spekulace Spálenka. Podobně situaci kolem Lokomotivu vidí i expert na KHL Jaroslav Zídek. "Budou hrát. Už jenom kvůli těm výhodám."

Za Lokomotiv nastoupí také Maxim Zyuzyakin, který se zářijové nehodě vyhnul díky obrovskému štěstí. Na poslední chvíli ho kouč McCrimmon nechal doma, aby odpočíval. K týmu se měl připojit v Moskvě před dalším zápasem. "Byly to mé druhé narozeniny. Trenér mi zachránil život," povzdychl si Maxim.

Jaroslavl na svém webu uvádí, že případnou posilou by mohl být Pavel Brendl.

Do příští sezony však musí klub sehnat i zkušené hráče, aby byl v KHL konkurenceschopný. Podle oficiálního webu už má zajištěné služby třeba švédského reprezentačního obránce Davida Petraska. Velmi pravděpodobné jsou prý také příchody věhlasných posil jako Maxim Sušinskij či Oleg Tverdovskij.

Dále klub na svém webu uvádí, že přijít může i Čech Pavel Brendl, kterého zastupuje Spálenka. "O nikom jsme zatím nejednali. Začátkem prosince se mám sejít s Lukinem v Moskvě, kdy budeme projednávat dlouhý seznam hráčů, kteří by potencionálně mohli za Jaroslavl hrát," upřesňuje agent.

Hájit barvy Jaroslavle bude ale nesmírně těžké po psychické stránce. Pro hokejisty je náročné hrát za tým, ve kterém působili jejich přátele či známí. "Bude záležet i na samotných hokejistech, jestli budou ochotni za Lokomotiv hrát. Dva už se mi ale sami přihlásili, že by to pro ně nebyl problém. Promiňte, ale jejich jména zatím zveřejňovat nechci," dodal Spálenka.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!