130 let

HC Slavia Praha (Dmitrij Jaškin) | foto: www.hc-slavia.cz

Doporučujeme

Jaškin si odchod ze Slavie "vydupal". Teď si v NHL může splnit sen

Sport
  •   9:00
ST. LOUIS/PRAHA - Od sedmnácti let hrál českou extraligu za Slavii. Ačkoliv měl Dmitrij Jaškin smlouvu s klubem na další dvě sezony, v létě odešel do kanadské juniorské soutěže. Teď dvacetiletý hokejista míří do NHL.

Jaškin se narodil v ruském Omsku a je synem někdejšího obránce Vsetína Alexeje. I když byl jedničkou draftu KHL, vždycky snil o NHL a angažmá v Rusku ho nelákalo. V roce 2011 ho draftovalo St. Louis ve druhém kole. Tehdy ucítil, že má šanci si sen splnit.

A ten nyní už nabírá reálných rozměrů. Po sezoně strávené v kanadské juniorské lize QMJHL podepsal s Bluesmany tříletý nováčkovský kontrakt. V úterý už byl povolán z farmy do prvního týmu. "Pro mě i St. Louis je to lepší. Klub o mně má daleko větší přehled. I s tímto záměrem jsem odcházel ze Slavie." řekl český reprezentant v kategorii do 20 let v prosincovém rozhovoru pro LN.

Letní rozchod se Slavií ale nebyl úplně idylický. Měl s ní platný kontrakt na další dvě sezony. Trenér Vladimír Růžička s Jaškinem počítal, jenže ten chtěl stůj co stůj do zámořské juniorky a klub se rozhodl mu nebránit. Výjimečně se mu tam dařilo, nasbíral 99 kanadských bodů v jednapadesáti zápasech a skončil na pátém místě produktivity celé soutěže, zároveň byl vyhlášen hvězdou listopadu a ledna.

Dmitrij Jaškin

  • Věk: 20 let
  • Výška: 188 centimetrů
  • Váha: 89 kilogramů
  • Draft NHL: 2011, ve druhém kole na celkovém 41. místě
  • Sezonu 2011/2012 strávil ve Slavii, ve 30 zápasech získal dva body (1+1). Od nového ročníku nastupoval za Montcon Wildcats, kde v 51 zápasech získal 99 bodů (46+53)
  • 3. dubna podepsal smlouvu se St. Louis a o šest dní později byl povolán do NHL

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi v prvním roce stráveném v Kanadě pomohli. Byl to úžasný rok," napsal Jaškin na sociální síť Twitter.

Ještě na podzim s ohledem na smlouvu se Slavií připouštěl návrat do Česka, čerstvý kontrakt se St. Louis ale tuhle možnost uzavřel.

"Určitě jsme ho chtěli, ale trochu mě zarazilo už to, že za každou cenu chtěl před touto sezonou odejít, i když jsme byli domluvení, že prostor na ledě dostane. Rozhodli jsme se tedy, že ho uvolníme, když u nás nechce hrát. Smlouvu jsme za určitých podmínek ukončili," pravil Růžička.

Cestu do vysněné do NHL tak má Jaškin volnou a záleží jen na něm, jestli se prosadí. V St. Louis si od něho hodně slibují.

"Jde o velkého silového utočníka se skvělými schopnostmi. Dobře bruslí a je dost chytrý na to, aby si na ledě vytvořil potřebný prostor. Mezi juniory dominoval," citoval server STLtoday.com Roba DiMaia, ředitele skautingového oddělení Blues. "Nechceme vytvářet nepřiměřený tlak na mladého kluka, Jaškin je už však vyspělý. Je fyzicky připravený hrát na vysoké úrovni," dodal DiMaio.

V noci na středu se Jaškin premiéry v NHL nedočkal, je však možné, že se jeho sen promění v realitu v nejbližších dnech.

Autor: Tomáš Vrábel