Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jelínek: Rozsudek si Duda zasloužil

Sport

  15:55
PLZEŇ/PRAHA - Stačí jeden další exces – a Radek Duda může skončit ve vězení. Známý hokejový bouřlivák bude muset v civilním životě krotit svoje emoce. Okresní soud v Karlových Varech totiž už vynesl rozsudek nad hráčovým incidentem, kdy loni v lednu napadl ve stejném městě bezdůvodně chodce na přechodu.

Plzeňský hokejista a známý bouřlivák Radek Duda se raduje z gólu foto: ČTK

Verdikt Dudova trestu zní tři měsíce. S podmínečným odložením na roční zkušební dobu. "Rozsudek si zasloužil, nečekali jsme ale, že ho ze dne na den ztratíme za mřížemi," komentuje výrok Marian Jelínek, kouč Plzně, kde Duda patří mezi opory. "Ovšem je pravda, že jedná často ve zkratu a emocích. Jsou to věci, na kterých je třeba zapracovat."

Dudův průšvih se táhne už více než rok. Tehdy se podle obžaloby dostal do sporu s chodcem, když mu nedal přednost na přechodu – a poté, co zavadil o kapotu BMW, hokejista zastavil a napadl chodce slovně i pěstmi. Poškozený prý dodnes navštěvuje psychiatra.

Za výkon byl na "koberečku"

Soud to celé vyhodnotil jako přečin výtržnictví, za nějž mu hrozily až dva roky odnětí svobody. Zároveň však přihlédl k tomu, že obviněný nebyl do té doby trestán. Státní zástupce požadoval čtyřměsíční podmínku, Duda na místě nebyl. Podle svého právníka se ale proti rozsudku odvolá.

"Průšvihy se dějí v životě i hokeji, ale důležité je pak najít příčinu toho, proč se to stalo," uvažuje Jelínek. "I to je jedna z věcí, kterou chci teď Radkovi říct." Zrovna včera stál Duda na "koberečku" po výkonu v nedělní bitvě. "Je vidět, že hokejové důsledky nese zodpovědně a s pokorou přijímá kritiku," všiml si Jelínek.

V klubu je Duda bezproblémovým hráčem, který jen občas vyprovokuje na ledě nějakou potyčku. S 23 trefami a 27 asistencemi ve 43 zápasech vede dokonce soutěž produktivity v celé extralize. Koncem minulého roku se mu narodila první dcera, o níž s láskou vypráví spoluhráčům v šatně. "Rodina může člověka zklidnit," přemýšlí Jelínek. "Možná to zafunguje časem i na Radka."

Stoprocentně jistý si ale u rebela Dudy nemůže být nikdo...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.