Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jelínek: V NHL je k Jágrovi nejblíže Detroit

Sport

  12:10
PRAHA - Jaromíra Jágra dobře zná. Vždyť mu Marian Jelínek (46) dělal dlouho osobního kouče, navíc spoluzakládal Jágr Team. "Přál bych mu NHL, ale asi zůstane v Rusku," říká současný trenér plzeňských hokejistů.

Čeští hokejisté na tréninku (Hadamczik a Jágr). foto: ČTK

LN Kde byste vy rád viděl na podzim hrát Jaromíra Jágra?
V NHL. Odešel ze soutěže tak trochu potichu a ve stínu úžasných výkonů, které tam předváděl. NHL zůstala pro Jaromíra neuzavřenou věcí. Ale to je jen můj osobní názor.

DÁLE K TÉMATU JÁGR A DALŠÍ ANGAŽMÁ

LN Existují asi tři působiště, kde by mohl hrát: Rusko, NHL nebo návrat do Kladna. Kam podle vás zamíří jeho kroky?
Letošní návrat do Kladna asi není reálný. Nejspíš asi zůstane v Rusku, zvláště kdyby třeba Petrohrad finančně pomohl Kladnu. A pokud by měl jít do NHL, tak do Detroitu.

LN On sám ale mluví o New York Rangers, Montrealu nebo Pittsburghu.
K Detroitu tak nějak tíhnul už v minulosti, líbil se mu. A teď mám zprávy, že i Detroit je jednou z možností.

LN Jágr mluvil ale také o tom, že by si rád zahrál s hvězdnými centry Pittsburghu Sidneym Crosbym a Jevgenijem Malkinem. Klapalo by jim to?
Samozřejmě, bylo by to úžasné. V Pittsburghu Jarda začínal, mohl by tam i končit. Taky tam má dům. Dobří holubi se vracejí...

LN I když hrál na mistrovství světa úžasně, dlouhodobá soutěž je něco jiného. Neriskoval by odchodem do NHL tak trochu své skvělé jméno?
Jarda rád riskuje. A i kdyby se tam nestal jedním z nejlepších hráčů, tak by to jeho jménu nijak neublížilo.

LN Překvapilo vás vůbec, jak hrál v Bratislavě?
Ano, byl jsem se tam podívat. Od třetího zápasu byl fantastický, čišela z něj velká chuť a radost ze hry. Jarda ukázal, že hokej pořád hrát umí.

LN Právě. Klapalo mu to hlavně s Tomášem Plekancem. A fanoušci Montrealu už sní o jejich další spolupráci...
Ono se to nabízí. Oba dva jsou z Kladna, a už když přijel Plekanec jako devatenáctiletý na Jágr Team, tak o něm Jarda prohlásil, že to bude jednou velký hráč. Uběhlo deset let a oni spolu hrají první lajnu v národním týmu. Přitom v minulosti se ukázalo, že najít Jágrovi centra nebývá zrovna nejlehčí věcí.