130 let
Vladimír Jeřábek (vlevo) a Ladislav Lubina.

Vladimír Jeřábek (vlevo) a Ladislav Lubina. | foto: ČTK

Jeřábek složil funkci, Kometu Brno povede jeho asistent Lubina

Sport
  •   14:07aktualizováno  14:44
BRNO - Hokejisty Komety Brno už v extralize nepovede trenér Vladimír Jeřábek. Po osmi zápasech bez výhry v normální hrací době u týmu končí na vlastní žádost. Mužstvo převzal jeho dosavadní asistent Ladislav Lubina, který si k sobě vybere asistenta. "Chtěl jsem dát týmu po nevydařeném utkání s Plzní nový impulz. Přitom v posledním zápase k úspěchu mnoho nechybělo," řekl Jeřábek.

Přiznal však, že o odchodu ze střídačky Komety uvažoval už delší dobu. "Nevydařená série byla příliš dlouhá. V noci jsem nespal, byl jsem nervózní. Hokejová práce už je prostě taková. Nějak se to zvrtlo, hráči byli unavení, přestalo se nám dařit," dodal Jeřábek, pod jehož vedením Brno vyhrálo v normální hrací době naposledy 7. prosince.

Mužstvo po Jeřábkovi převezme jako hlavní kouč Lubina, kterého tak čeká premiéra v této pozici. "Nechceme dělat nyní velké trenérské změny, které nejsou ani potřeba. Proto jsme se dohodli na variantě, že si v nejkratší době kouč Lubina najde pomocníka," řekl manažer brněnského klubu Jaroslav Medlík.

Jeřábek, který v Brně působí od listopadu 2009 a smlouvu má do konce dubna, bude v klubu i nadále působit v roli vyhledávače posil. Zároveň bude podle Medlíka pozorovat výkony hráčů Komety, kteří jsou na hostování v jiných klubech.

Kometa Brno (Sasu Hovi).

"Teď si trochu odpočinu a těším se, že se na hokej podívám z tribuny," řekl Jeřábek, který společně s Lubinou převzal Kometu koncem listopadu 2009 v takřka beznadějné situaci. Brňané byli v extraligové tabulce poslední a měli ztrátu 12 bodů na předposlední Kladno. Na trenérské lavičce Jeřábek vystřídal Pavla Pazourka, jenž rovněž odstoupil na vlastní žádost.

Po příchodu do Brna Jeřábek s asistenty Lubinou a Mojmírem Trličíkem nasměrovali Kometu k záchraně a konečnému 11. místu v tabulce, načež vedení klubu prodloužilo s trenéry smlouvu na další sezonu. Také celá první polovina základní části extraligy v tomto ročníku vypadala slibně, Kometa se dokonce dostala na druhé místo v tabulce. Po posledním tříbodovém vítězství před necelým měsícem nad Litvínovem ale tým výsledkově tápe.

Na útlumu se podepsala i zranění klíčových opor. Citelně chyběli zejména zkušený Jiří Dopita, Jozef Balej, Pavel Zubíček a kvůli nemoci po reprezentační přestávce i Petr Hubáček. Kometa spadla na současné sedmé místo s náskokem jen pěti bodů na desátý Litvínov.

Hokejisté Komety Brno slaví s fanoušky

Jeřábek se po sérii nezdarů chtěl se svými svěřenci vrátit k hokeji založenému na dokonalé defenzivě. S touto taktikou, která se ale mnoha hráčům zajídala, slavil úspěch v minulé sezoně. "Jenže loni jsme hráli vzadu poctivě, tentokrát jsme o defenzivě pouze mluvili. Herně jsme pro to nic neudělali a dostávali zbytečné góly, které nás stály body," shrnul Jeřábek další příčiny současného propadu.

Kometa je čtvrtý klub, který v této sezoně změnil hlavního trenéra. Na konci října skončil v pražské Spartě Miloš Holaň, který následně převzal Mladou Boleslav místo Jana Tlačila. Jeho místo ve Spartě zaujal Miloslav Hořava. Hlavního kouče vyměnilo i Kladno, které vede místo Otakara Vejvody staršího Petr Tatíček.

Autor: ČTK