Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jihočechy dovedl zpátky do extraligy, teď ji musí Prospal skloubit s rodinou

Trenér Českých Budějovic Václav Prospal. foto: MAFRA

České Budějovice - Napoprvé z toho byla baráž, druhý pokus o návrat Českých Budějovic už Václavu Prospalovi na lavičce Motoru vyšel. Bývalý hokejový reprezentant dovedl Jihočechy zpátky do extraligy a odměnou mu je nová roční smlouva.
  15:15

Klubová historie českobudějovického hokeje čítá jen dvě osobnosti, které dokázaly postoupit do extraligy jako hráč i jako trenér. K legendárnímu Vlastislavu Hajšmanovi se letos přidal i Václav Prospal, jenž byl i u posledního postupu Motoru v roce 2005. Tehdy jako posila při výluce NHL společně s Radkem Dvořákem či Romanem Turkem pod vedením trenéra Josefa Jandače vrátili na jih Čech nejvyšší hokejovou soutěž.

Když ale Budějovice v roce 2013 přišly o extraligu po přesunu majitelů do Hradce Králové, marně se Motor snažil dlouhých šest let o návrat zpět mezi elitu. Šanci vést tým dostal před minulou sezonou Prospal. Jeho první sezona u týmu dospělých skončila neúspěšnou baráží, napodruhé už to jeho mužstvu vyšlo.

I když si Motor nevybojoval návrat v play off, jeho dominance v základní části byla obrovská. Jihočeši získali rekordních 153 bodů a před druhým Přerovem si vypracovali 44bodový náskok. Po zrušení play off se České Budějovice mohou v září těšit po sedmi letech na hokejovou extraligu.

Radost hokejistů Českých Budějovic.

Náročný a přísný kouč tak byl za poctivou práci v průběhu sezony odměněn, i když si postupové emoce po vyhraném finálovém zápase neužil. „Kluci do toho v sezoně dali všechno během každého dne a každého tréninku. Další zápas nás bude, doufejme, čekat na startu další sezony a snad se vše rozběhne, jak má. Jsme za postup moc rádi, i když to bylo netradiční,“ hlásil krátce po postupu 45letý trenér.

O pokračování Václava Prospala nebylo pochyb. Obě strany stály o pokračování spolupráce. „Venca má na stole konkrétní nabídku na prodloužení smlouvy. Skladba trenérského štábu je pak jeho volba. Chceme ale, aby v současném složení trenérský štáb fungoval i dál,“ řekl už na konci února generální manažer Stanislav Bednařík.

Sám bývalý hráč NHL ale musel brát v úvahu rodinu, kterou má na Floridě. Nakonec ale se svým trenérským týmem podepsal nový roční kontrakt. „Jsme moc rádi, že naše spolupráce bude pokračovat. Po této velmi úspěšné sezoně jsme pochopitelně měli velký zájem o to, aby celý trenérský štáb pokračoval. Zbývalo jen, aby Vašek dokázal skloubit rodinnou situaci s prací v Motoru, což se podařilo, a tak se všichni můžeme těšit na následující extraligový ročník,“ uvedl generální manažer. Smlouvu na příští rok podepsali Prospal s Bednaříkem v Hluboké nad Vltavou, kde oba bydlí.

Asistentem u A-týmu zůstává Aleš Totter, trenérem brankářů nadále bude Stanislav Hrubec, kondici hráčů obstará Tomáš Cibulka a videokoučem je Zbyněk Rýpar.

Gólman Českých Budějovic Marek Dvořák.
Střídačka hokejistů Českých Budějovic.
Autor: