Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sekáč dostal důvěru v první formaci. Mrzí ho jen slabší vstup Anaheimu do sezony

Sport

  17:03
ANAHEIM (Od spolupracovníka LN v USA) - Anaheim Ducks se v noci z pondělí na úterý letos poprvé představili domácím fanouškům a v jejich řadách nastoupil také dvaadvacetiletý útočník Jiří Sekáč, jenž letos v NHL zahajuje svoji druhou sezonu. Český hokejista po celý zápas, v němž domácí Kačeři prohráli s Vancouverem 1:2 po samostatných nájezdech, nastupoval v elitní formaci. „Snad naše spolupráce začne lépe fungovat,“ přeje si.

Jiří Sekáč (vlevo) při souboji s Nate Gueninem foto: Reuters

LN Jiří, jak jste vnímal vstup do sezóny před domácím publikem? Opticky jste měli převahu a více střel na branku...
Nemá cenu vyvozovat z utkání nějaké zásadní závěry. Jedná se o začátek sezony a v naší hře je stále co zlepšovat. Zápas to byl vyrovnaný, ale my jsme měli rozhodnout již v základní části hry a nenechat utkání dojít až do konce za nerozhodného stavu. Hráli jsme určitě lépe než v prvním zápase v San Jose, ale nestačilo to.

Neuvirth vychytal Jágrovu Floridu a udržel nulu, Palát skóroval za Tampu

LN Už porážka ze sedmého zápasu Západní konference přebolela? Bylo to dlouhé čekání na novou sezonu?
Loňské play off člověk neřeší, je to pryč, hrajeme novou sezonu a je zbytečné se zabývat tím, co se stalo. Na druhou stranu čekání na start nového ročníku se zdálo dlouhé. Bylo to zvláštní, že už většina týmů měla odehráno minimálně dva zápasy a my stále nic. Skoro celý týden jsme čekali na první utkání, ale na to se nedá vymlouvat. My bohužel o rozpisu nerozhodujeme, hrajeme NHL a každý musí být kdykoliv připravený.

LN Jak jste se připravoval na nový ročník NHL, vloni jste jako nováček nevěděl trochu co čekat.
Po sezoně jsem letěl domů, jel jsem na dovolenou s taťkou i s kamarády. Ke konci léta jsem letěl už do Montrealu, kde jsem se připravoval a trénoval tři týdny a pak asi týden před kempem jsem se teprve přesunul sem do Kalifornie.

LN Už jste si zvykl na Anaheim? Nyní tu nepanuje zcela hokejové počasí, na teploměru je přes 34 stupňů
Už jsem si tu dost zvykl. Odešel však Tomáš Fleischman, takže jsem tu zůstal sám. Mám rád, když v mužstvu ještě jeden Čech hraje, člověk si může dobře pokecat. Ale na druhou stranu mi nevadí, když jsem tady sám, alespoň lépe do kolektivu zapadnu, neboť nechodím jen s kolegou Čechem na večeři či jen právě s ním se nebavím v kabině. Asi je to pro mne lepší, že jsem tady teď sám.

LN Hrál jste po celé střetnutí v první formaci s Getzlafem a Perrym. Jaké to bylo? Půjčili vám vůbec puk?
Už jsem s nimi hrál pár utkání vloni, letos už v kempu mi koučové říkali, že nás možná dají dohromady, takže se nejednalo o nějaké překvapení. Oni spolu hrají již přes deset let, jedná se o skvělé hráče, kteří vyhráli Stanley Cup, a jsou oporami Ducks. Oba jsou spolu velmi sehraní, ví o sobě, takže často to hrají mezi sebou a je těžké se mezi ně vmísit. Ale když vidí, že jsem někde volný a mám dobrou pozici, tak se mi nebojí nahrát. Dobře oba vědí, že jen ve dvou toho moc na ledě nedokáží. Když budeme pokračovat ještě pár zápasů, tak to začne fungovat.

Jiří Sekáč (vpravo) z Anaheimu se snaží ve finále Západní konference překonat...
Jiří Sekáč (na zemi) oslavuje branku

LN Odborníci považují Anaheim za jednoho z favoritů na zisk Stanley Cupu, jak tyto prognózy vnímáte?
Samozřejmě, že podobné informace s k nám také dostanou, i když se je já osobně snažím neposlouchat. Všichni to však slyší a vidí všude okolo. Tým má skvělá jména, sestava je až neskutečně nabitá. V kabině se to nesnažíme ignorovat, ale naopak potvrdit, ale bohužel zatím v nové sezóně góly nestřílíme a výkony musíme zlepšit.

LN Po ledě se v zápase proháněloo osm Švédů, ale jen dva Češi. Bývalo to naopak. Co s tím dělat?
Švédové mají výborný systém výchovy mladých hráčů a mládeže. Nechávají hodně mladé hrát, a někdy mezi nimi naleznete i mladé české hokejisty. Přál bych si, aby i u nás koučové dávali více příležitosti mladým. Samozřejmě, že jsou důležití i zkušení hráči, kteří tým usměrňují nebo táhnou, ale mladí potřebuji se hokej učit. Pokud by to tak bylo, tak si myslím, že bychom za pár let Švédy dohnali.

Autor: