Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jsem zklamaný, řekl Ton po konci ve Spartě. Rád by šel do zahraničí

Sport

  13:31
PRAHA - Ani s odstupem jednoho dne nevyprchalo z hokejového útočníka Petra Tona zklamání. "To bude ve mně ještě dlouho," říká 40letý veterán poté, co mu Sparta nenabídla smlouvu a on po 11 letech v klubu, kde se stal ikonou fanoušků, končí. "Život jde dál, snažím se najít novou motivaci v jiném klubu." O konci kariéry Ton rozhodně neuvažuje.

Sparta Praha - Pardubice. Autor šestého gólu Sparty Petr Ton se raduje foto: ČTK

Je pro vás těžší přijmout konec ve Spartě kvůli tomu, že jste měl letos nejlepší sezonu v kariéře? Ovládl jste bodování i tabulku střelců v základní části, navíc jste byl vyhlášen Hokejistou sezony.
Samozřejmě. Ano, vždycky se probírá, že starší hráče čeká konec. Zažil jsem to ve Spartě několikrát, nebál jsem se toho, ale jde o to, že jsem letos vyhrál nejdůležitější individuální trofeje a klub se rozhodl jít jinou cestou. Nemůžu to hodnotit jinak než zklamání. I když jsem se naučil, že v životě i v hokeji jsou horší věci.

Jágr jako vzor

"Cítím se zdravý, mám chuť, těším se na trénink. To můžu pořád nabídnout. Jarda Jágr je v tomhle můj vzor, i když já mám rodinu. Věk je sice jedna věc, ale měl jsem málo zranění, dobré statistiky. To hovoří za vše."

Sparťanské vedení vysvětlilo váš konec tím, že klub zvolil koncepci, do které nezapadáte.
Když chce klub uspět hned, tak nevím, proč bych se nehodil do týmu i v dalším roce? Až Sparta vyhlásí boj o desítku a bude stavět tým na dalších pět let, tak to chápu.

A co argument, že Sparta potřebuje šetřit?
Ekonomická stránka je samozřejmě důležitá, tomu rozumím. Nemám pro to sice důkazy, ale jsem přesvědčený, že jsem šestý možná sedmý nejlépe placený hráč týmu. Ale je problém, že se mnou nikdo takhle nejednal. Nejde říct, že se klub rozhodl neprodloužit mi smlouvu, protože jsem nevzal menší peníze. Vždycky se jde nějak dohodnout.

Nemohly hrát roli také osobní spory se šéfy?
To si nemyslím, v tomhle problém nebyl. Všechno jsme si vyříkali, stůl máme čistý. S trenérem Pepou Jandačem jsme si vyjasnili články v novinách po vyřazení, uznal jsem, že jsem udělal chybu, když jsem nešel nájezd (v pátém semifinále proti Kometě).

Dokážete si představit, že byste ve Spartě ještě někdy působil?
Samozřejmě si to dovedu představit, ale teď uvažuju jako hráč. Musím být opatrný a mluvit o roce, ale zase proč bych nemohl hrát ještě dva tři roky na nejvyšší úrovni? Až nastane čas, tak si to dovedu představit. Kdyby mi někdo nabídl práci v klubu, kde jsem jako doma, tak budu šťastný.

Těší vás reakce fanoušků, kteří se vás zastávají?
Vážím si toho. Neuvědomil jsem si, jakou jsem zanechal za těch jedenáct let ve fanoušcích stopu. Když vím, že lidé chodili na Petra Tona, stáli za mnou, tak je to dojemné. Moc děkuju. Vnímám i reakce od soupeřů. V tuhle chvíli mi to pomáhá.

ČTĚTE TAKÉ

Jak to s vámi vypadá? Už jste od někoho dostal konkrétní nabídku?
Zatím to všechno řeší agent Jirka Hamal. Jede teď na mistrovství světa do Minsku, až se vrátí, budeme vědět víc ohledně zahraničí. To by mě motivovalo, i když vím, že bych byl jedním z mála takhle starých cizinců. Doufám, že se něco objeví.

Spekuluje se také o zájmu Komety Brno. Co vy na to?
Slyšel jsem i o Boleslavi, Plzni... Zatím jsem s nikým nemluvil. Nechci říkat jména klubů, pro mě je priorita jít ven. Nebylo by to fér. Ale samozřejmě kvůli tomu neskončím s hokejem. Když nebudu spokojený s nabídkou z extraligy, tak se rád sejdu s Kladnem, pokud o mě bude stát. Proč nepomoct mateřskému klubu vrátit se do extraligy? Ale když si věřím, že na to pořád mám, tak se snažím postupně udělat tyhle kroky. Ekonomická situace je pro mě až na druhém třetím místě. Důležitá je chuť a zájem klubu.

Preferujete zahraničí i kvůli tomu, že by bylo těžké nastoupit proti Spartě v dresu soupeře? Zrovna brněnská Kometa je velký rival.
Myslím, že by to bylo těžké v každém klubu. Ale takhle teď neuvažuju. I když z hlediska motivace by pro mě byl jednodušší hrát jinde a poznat jiné lidi.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč