130 let

Prázdné tribuny na utkání Zlína s Hradcem Králové. | foto: ČTK

Aktualizováno

Jsme promořeni ze 73 procent, hlásí extraliga a doufá ve výjimku od Prymuly

Sport
  •   14:55
Praha - Hokejový svaz ve spolupráci s extraligou požádal vládu o udělení výjimky, aby profesionální hokejisté mohli po dobu zákazu sportu v Česku alespoň společně trénovat. Kluby spočítaly, že od srpna mělo pozitivní test na covid-19 hned 73,3 procent hráčů a členů realizačních týmů.

Dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi a ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi odeslal prezident Českého hokeje Tomáš Král a ředitel extraligy Josef Řezníček.

Požadují, aby profesionálním hokejistům umožnili tréninky ve vnitřních prostorách.

Brankář Liberce Petr Kváča a David Dvořáček ze Sparty.
Nová sparťanská akvizice Filip Chlapík.

„Hráči a členové realizačních týmů, vykonávající zaměstnaneckou či podnikatelskou činnost, bez nich ztratili možnost, aby se připravovali na soupeření s nejlepší domácí i zahraniční konkurencí,“ stojí v tiskové zprávě. 

„Tréninky by probíhaly s vyloučením veřejnosti a v nejpřísnějších hygienických podmínkách, přičemž velká většina hráčů, stejně jako členů realizačních týmů již nákazou prošla.“

Kluby spočítaly promořenost ze 73,3 procent.

https://www.lidovky.cz/sport/hokej/jagr-se-letos-do-spindlerova-mlyna-nepodiva-zapasy-winter-classic-se-presouvaji-na-pristi-rok.A201015_102226_ln-sport-hokej_livt

Ředitel extraligy Řezníček v týdnu uvedl, že pokud hráči nebudou moct v Česku trénovat, extraliga by se vrátila - při platnosti současných omezení - nejdříve 13. listopadu, rozjetí sezony by zbrzdila ještě reprezentační pauza mezi 3. a 13. listopadem pro turnaj Karjala Cup. 

Česká hokejová reprezentace má podle plánu zahájit turnaj 5. listopadu v pražské o2 areně zápasem proti Švédsku, pak se má přesunout do Finska.

Zároveň vedení Českého hokeje požádalo Národní sportovní agenturu o udělení výjimky pro přípravu juniorské reprezentace v Litoměřicích, a to kvůli mistrovství světa juniorů, které proběhne na přelomu roku v Edmontonu. 

Vzhledem ke zrušeným přípravným akcím a nemožnosti trénovat alespoň v klubech by náhradní variantou mohla být právě takzvaná litoměřická bublina.

„Ledová plocha s ubytovnou, stejně jako posilovna a tělocvična se nacházejí v jedné budově, do níž by neměly přístup kromě účastníků kempu a nezbytného personálu žádné další osoby. Všichni účastníci by byli testováni a během přípravy by byli pod neustálým lékařským dohledem včetně všech požadovaných hygienických opatření,“ píše svaz.

Spočítal, že přinejmenším 80 procent hráčů a členů realizačního týmu juniorské reprezentace již nákazou prošlo. 

Autor: Robert Rampa