Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jsme slepičárnou NHL, říká někdejší hokejový manažer Kusý

Sport

  11:59
PRAHA - Inkasovat 4,7 milionů korun za výchovu hráče, který může zářit v NHL, je to hodně, nebo málo? Posledním případem je Tomáš Hertl, který míří do San Jose. "Slavia by si zasloužila mnohem víc," říká Zbyněk Kusý, bývalý hokejový manažer reprezentace i Pardubic a současný šéf fotbalové Slavie.

Nový generální ředitel fotbalové Slavie Praha Zbyněk Kusý foto: ČTK

Totožnou situaci jste zažil coby manažer Pardubic, kdy vám NHL "ukradla" Petra Průchu. Jak jste to tehdy řešili?
Přemýšleli jsme, jestli celou věc dáme k soudu, protože bychom podle 9 z 10 právníků uspěli. Nakonec jsme to nechali být kvůli Průchovi. A byli jsme rádi alespoň za nějaké odstupné, protože shánět peníze na provoz klubu není snadné.

Kolik jste za něj dostali?
Úplně přesně si to nepamatuju, protože je to už 8 let, ale bylo to asi 150 tisíc dolarů. Přitom v té době ruské kluby nabízely 300, 400 tisíc dolarů čistého a měl jste je na kontě druhý den. Z Ameriky peníze přicházely po půl roce a po sezoně se všechno dopočítávalo podle složitého koeficientu, který vytvořila IIHF.

Jak na něj přišla?
Vytvářel se podle toho, kolik hráčů šlo do NHL a kolik se jich vrátilo zpátky. Přičemž záleželo na tom, jestli se hráč udrží v prvním týmu. No a většina klubů to dělala chytře. Když třeba koeficient závisel na tom, že stráví 30 zápasů nahoře, tak ho po 29. poslali na farmu. Na druhou stranu jsme se už tehdy bavili o tom, že když NHL zaplatí za hráče 250 tisíc, tak o tom budeme jednat.

Více k tématu:

Kdyby byl Hertl fotbalista, dostala by za něj Slavia klidně 150 milionů korun. Je v budoucnu možné, aby se podmínky smlouvy s NHL vylepšily?
To má dva zásadní vlivy. Zaprvé říkáte správně, že ve fotbale je to někde jinde. Problém je v tom, že hokej hraje osm až deset zemí, kdežto fotbal se hraje na celém světě a stadiony mají kapacitu 50 tisíc. A druhý rozdíl je v tom, že fotbal je řízený centrálně. Je jeden taťka, to je FIFA, a jedna mamka, to je UEFA. Takže jak se řekne, tak to je a nikdo mezi sebou nesoupeří.

Kdežto v hokeji není NHL členem IIHF, že?
Přesně tak. IIHF se tváří jako řídící složka světového hokeje, ale ve skutečnosti jí je NHL. To si nemusíme nic nalhávat, je to nejsilnější soutěž. Financemi a vlivem ji Velmi rychle začíná dohánět KHL, která má ekonomickou sílu. Je to díky ropě a plynu, hráči tam díky tomu v mnoha případech vydělávají víc než v NHL. IIHF hraje roli zprostředkovatele, čemuž rozumím, protože jde o organizaci, která zaštiťuje zájmy jednotlivých svazů. Na druhou stranu se musí víc bojovat, protože se z té bídy jinak nevyhrabeme.

Jak to myslíte?
Podívejte: Hertl podepíše nováčkovský kontrakt asi na 750 tisíc dolarů, kromě toho dostal určitě podpisový bonus, takže minimálně 1,5 milionu dostane. Tak teď si vemte, že za kluka, který dostane takové peníze, získá Slavia 240 tisíc. To je přece divný, ne?

Je. Dá se s tím něco dělat?
Já respektuju právo hráče jít za lepším. Ale už dřív jsem říkal, že jsme tady taková slepičárna NHL. Dlouhou dobu se říkalo, že nikdo nechce hráče z Evropy, protože nejsou kvalitní. A teď jsem slyšel, že během tří dnů podepsalo smlouvu v NHL 22 kluků z Evropy. Tak to bylo asi nějak jinak, protože dřív by se museli dohadovat a platit větší peníze, kdežto teď je mají za 240 tisíc. Navíc z nějakých centrálních příspěvků za televizi atd. Proto to dopadne tak, jak to dopadlo teď.

Vysvětlete mi, proč v extralize se smlouvou souhlasí všichni kromě Slavie?
Tohle téma tady už jednou bylo. V roce 2008 jsme jednu smlouvu odmítli. Teď se všichni shodli, že ji potřebujeme. Je to o tom, aby existovala nějaká jistota.

Proč v NHL nerespektují platnou smlouvu?
Když jsme přišli o Průchu, tak jsme si nechali udělat několik právních rozborů, jeden z nich i v Americe. A ze všech vyplynulo, že smlouva s Průchou je právoplatná. Jenže NHL nerespektuje jednání s kluby, řeší to přes IIHF, která to následně probírá s národními svazy. Pro ně klub není partner. Postup Slavie je právně v pořádku, protože Hertl má u ní platnou smlouvu. Teď je otázka, do jaké míry Slavia ustojí tlak zřizovatele soutěže, což je svaz, který je v přímém područí IIHF. A ta má smlouvu s NHL.

Co všechno zahrnuje kromě přestupů hráčů do NHL?
IIHF potřebuje, aby kluby z NHL každý rok uvolňovaly hráče na mistrovství světa, je tam určitě nějaká klauzule, která se týká olympiády.

Na kterou má IIHF prodaná televizní práva.
Olympiáda je naprosto klíčový moment, který ovlivňuje veškeré dění v IIHF. To, že je to otázka peněz, o tom se nemusíme vůbec bavit. Buďte si naprosto jistý, že si NHL nechá zaplatit za přerušení soutěže. Ale pokud v Soči nebudou hráči z NHL, tak to bude druhokategorijní turnaj. Na IIHF tlačí olympijský výbor a tak to jde dolů. V mnoha případech to jsou politické procesy. Je to o šíleném množství peněz. Teď padla nabídka na 240 tisíc, což jsou zkrátka lepší peníze než dosud. Na druhou stranu tvrdím, že za hráče jako Hertl by si klub zasloužil tržní hodnotu.

Jaká cena by tedy byla odpovídající?
Svého času platili Rusové za hráče národního týmu třeba i 600 nebo 800 tisíc dolarů. Teď se ty ceny podle mého pohybují kolem 300 tisíc. I to bylo o 200 tisíc víc, než nabízela NHL. Já si myslím, že cena takového hráče by se mohla pohybovat někde mezi 600 tisíci až milionem dolarů. Aby ten klub z toho mohl existovat. Protože když se na to podíváte, Slavia dostane 4,7 milionu ve dvou splátkách a výchova Hertla je stála 2 miliony. Za 2,5 milionu čistého si v extralize koupíte průměrného hráče, takže to pro ně žádné terno rozhodně není.

Urban: Místo nuly desítky milionů

Je nasmlouvané odstupné od NHL odpovídající, nebo by si české kluby zasloužily víc? A je správné, aby mohl hráč odejít za částku 240 tisíc dolarů, i když má platný kontrakt?

Hokejová Slavia, která přišla o talentovaného Tomáše Hertla, jednoznačně nesouhlasí. "Hokej je byznys a pak někdo přijde s řešením, že evropské kluby dostanou jednotné odstupné. Tedy že všichni hráči mají stejnou cenu," nechápe její šéf Richard Benýšek.

Podle něj nese odpovědnost za vylepšení svaz. "Věřím tomu, že bude jako zastřešující organizace hájit zájmy klubů, abychom měli dost prostředků na výchovu hráčů."

"Hráči mají takovou cenu, za kterou se dají prodat nebo koupit," reaguje generální sekretář svazu Martin Urban, podle nějž díky současné smlouvě získá český hokej ročně desítky milionů korun. "Nechci říct, že je to hodně, nebo málo, ale doteď jsme neměli nic. To je celé," argumentuje.

A dodává: "Ptejte se spíš na otázku, co pro nás bude znamenat, když nebudeme součástí té smlouvy. To by naši hráči odcházeli do jiných evropských soutěží a následně do NHL bez náhrady."

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč