Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kanada opěvuje Jágra: ‚Člověk si říká, kdy už půjde dolů, a on pořád nic!’

Sport

  6:00
EDMONTON/PRAHA - Je to až neskutečný rozdíl. Jaromír Jágr oslaví 15. února 44. narozeniny, kdežto nejmladší tým NHL z Edmontonu je v průměru přesně o 18 let mladší! Přesto veterán soutěže vstřelil v nedělním utkání na ledě Oilers svůj 757. gól v základní části soutěže a pomohl Floridě k rekordní 12. výhře v řadě (2:1). A povedlo se mu to po úniku přes téměř celé kluziště!

Na adresu Jaromíra Jágra se nyní valí chvála ze všech stran - ilustrační foto. foto: ČTK

Jágr pobláznil Floridu. Vrátil fanoušky na stadion a naučil spoluhráče vyhrávat

„Člověk si pořád říká, kdy už herně půjde dolu, ale on pořád nic, vidíte to sami,“ smutnil útočník Edmontonu Teddy Purcell, který je jedním z pouhých tří třicátníku v dresu Oilers.

„Můj první zápas NHL, který jsem kdy viděl, byl Montreal proti Pittsburghu s Jágrem v sestavě. Bylo mi 12 let. V našem týmu teď patřím k nejstarším a on pořád v NHL válí,“ přiznal Purcell.

O Edmontonu se už dlouhá léta říká, že je to tým budoucnosti, protože za poslední léta měl už několikrát možnost vybírat si v draftu jako první.

Kolik měl gólů, když jsem se narodil?

V sestavě má proto například budoucí hvězdy Ryana Nugenta-Hopkinse nebo loňskou jedničku draftu, osmnáctiletého Connora McDavida, který je přirovnáván k Waynu Gretzkému.

Proti Jágrovi si však zahrát nemohl, protože je od listopadu na listině zraněných. A kvůli zlomené lícní kosti nestihne navíc ani odvetu příští týden na Floridě.

Jaromír Jágr slaví gól se svými spoluhráči z Floridy.
Jágr (68) s útočníkem Jonathan Huberdeauem (11) poté, co Jágr vstřelil gól.

„Vidět hrát legendu, navíc v takové formě, je prostě úžasné. Škoda, že jsem proti němu nemohl nastoupit,“ litoval kanadský útočník.

„Aaron Ekblad (obránce Floridy) mi řekl, že přesně v den, kdy se narodil, Jágr vstřelil v NHL svůj dvoustý gól. Zajímalo by mě, kolik jich měl, když jsem se narodil já,“ vtipkoval McDavid.

Ty děcka už honit nemůžu

Sám Jágr se přiznal, že při zápasech s tak mladým týmem mu pomáhá vědomí, že rychlost není v současném hokeji rozhodující.

Jágr pomohl gólem ke 12. výhře Floridy v řadě. Na Hulla už mu chybí jen 4 zásahy

„Já už tyhle děcka honit po ledě nemůžu, počkám si, až přijdou za mnou. Rychlost proto, abyste se v NHL, není až tak důležitá. Kdyby tomu tak bylo, skončil bych už před patnácti lety,“ smál se Jágr.

Přesto v Edmontonu vstřelil gól jako před zmíněnými 15 lety. Vypíchl obránci Nursemu v obranném pásmu puk a téměř přes celé hřiště se řítil na gólmana Talbota.

A i když se mu blafák nepovedl, kvůli Jágrově rychlosti neměl couvající Talbot šanci zasáhnout. Jágr si tak připsal 737. gól v základní části NHL a v historické tabulce už ho jen čtyři zásahy dělí od třetího Bretta Hulla.

Staří se chovají jako pětadvacetiletí

Z klubu, který v předchozích 15 sezonách jen jednou postoupil do play off, se tak především jeho zásluhou stal černý kůň v boji o zisk Stanley Cupu.

Nejlepší střelci NHL:

1. Wayne Gretzky 894

2. Gordie Howe 801

3. Brett Hull 741

4. Jaromír Jágr 737

„Máme tu pár hodně zkušených hráčů. A naše myšlení je nastavené tak, jako by nám bylo pětadvacet. A většina z nás se tak i na ledě chová,“ prozradil Jágr recept na úspěch.

Útočník Floridy, který je s 31 body (15+16) nejproduktivnějším hráčem Floridy, navíc nyní atakuje dva rekordy.

Na dosah má dva rekordy

V počtu bodů, které získali hráči po 40. narozeninách, schází českému útočníkovi už tři jen tři na druhého Teema Selänneho (na lídra Gordieho Howea pak 74 body).

V počtu střel na bránu ho pak už jen dvanáct dělí od Marcela Dionna. Na historického lídra v této statistice Raye Bourquea mu pak chybí 852 střel.

Povede se mu už v noci na úterý v zápase ve Vancouveru dostat na druhé místo v obou statistikách?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!