Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kanaďan hrál v Česku 1.ligu. Nyní slaví Stanley Cup

Sport

  19:00aktualizováno  19:28
PRAHA - S Českými Budějovice vybojoval návrat do extraligy. O šest let později zvedl nad hlavu Stanleyův pohár. Andrew Ferencovi, obránci Bostonu, se splnil sen. S Bruins dosáhl na nejcennější hokejovou trofej na světě. Ferencovi v kariéře prospělo také angažmá v budějovickém týmu, kde během výluky NHL působil.

Andrew Ference (Boston - Vancouver). foto: Reuters

Před sedmi roky se do Českých Budějovic hrnuly posily z NHL. Kanadsko-americká soutěž stávkovala a hokejisté hledali nová útočiště. Na jihu Čech se hlásilo hned pět ostřílených borců, i když se zde hrála až druhá nejvyšší česká soutěž. Roman Turek, Stanislav Neckář, Václav Prospal, Radek Dvořák a také Kanaďan Andrew Ference. Edmontonského rodáka přivedl do českobudějovického týmu kamarád Turek.

DÁLE K FINÁLE STANLEY CUPU

"Nápad o angažování Andrewa přišel ze strany vedení klubu a já jsem splnil jen funkci prostředníka a kontaktoval jsem ho s nabídkou," popisoval pro českobudějovický web Turek lanaření zámořské akvizice.

"Neustále někomu vyprávím historky z budějovického působení, mám i zarámované obrázky. Pro mě je budějovické publikum pořád nejlepší, před kterým jsem kdy hrál," sdělil Ference hokejcb.cz před zahajovacím zápasem letošní sezony NHL, jenž Boston sehrál s Phoenixem v Praze. 

Andrew Ference s českobudějovickými fanoušky.

"Měli jsme suverénně nejlepší tým v první lize. Ale i v extralize by tento výběr patřil mezi nejsilnější," vzpomíná na sezonu 2004/05 obránce Angel Krstev.

Ale tolik posil v týmu mělo i velkou nevýhodu a vedení Českých Budějovic si to moc dobře uvědomovalo. Nicméně akceptovalo touhu hráčů pomoct. "Byla to specifická situace. Kluci z NHL měli nabídky odjinud, ale toužili hrát v Budějovicích. Nechtělo se nám je odmítat, ale vnímali jsme riziko, že budou hrát všechny důležité herní situace a po sezoně odejdou," popisuje LN tehdejší trenér Josef Jandač.

S Andrew Ferencem ale přišlo do Jižních Čech něco specifického, co fanoušci u českých hráčů postrádali. Hrál typickým kanadským stylem, nevynechal jediný souboj a dřel od první do poslední minuty. "Byl nesmírně poctivý," potvrzuje Krstev.

Andrew Ference (Boston - Vancouver).

Nicméně i fakt, že se v Budějovicích hrála až první liga, měl i ve Ferencově hře svá úskalí. "Někdy podceňoval herní situace. Měl až příliš velké ofenzivní choutky a zapomínal na zadní vrátka. Když jsem ho viděl loni před olympiádou v Bostonu, tak se držel zpátky," vypráví s úsměvem Jandač.

Malou postavu nahrazuje Ference agresivitou

V Bostonu se Ference postupně propracoval až na beka první formace. V letošní sezoně nastupoval nejčastěji po boku kapitána Zdena Cháry. "Je to výborný bruslař. I když na NHL nemá ideální postavu, nahrazuje ji rychlým přístupem a agresivitou," vystihl světlé stránky Ference Jandač.

Andrew Ference (Boston - Vancouver).

Bruins do play off postupovali ze třetí pozice Východní konference a patřili mezi nejžhavější kandidáty na zisk poháru lorda Stanleyho, který nakonec získali až po sedmé finálové bitvě na ledě Vancouveru. K triumfu Ference přispěl deseti kanadskými body ve vyřazovacích bojích.

"Kdybych měl vystihnout mužstvo jedním slovem - cílevědomé. Jsme poctiví a umíme se ponaučit z chyb. To je důvod, proč jsme uspěli," dojatě se radoval Ference po zisku Stanley Cupu pro zámořská média. "Ukázali jsme vnitřní sílu, kterou jsme nabrali z předešlých let," uzavřel letošní sezonu Andrew Ference.