Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kanadský medailový půst by měly ukončit hvězdy

Sport

  10:30
PRAHA - V zámoří se mistrovství světa nepřikládá velká váha. V době, kdy šampionát vrcholí, stále probíhá play off NHL, které mezinárodní turnaj zastíní. A to i kvůli vysílacím časům.

Stamkos (vlevo) a St. Louis. foto: Reuters

Kanada už ale třikrát po sobě neprošla přes čtvrtfinále, což je pro "kolébku" hokeje velký neúspěch. Do Stockholmu si tak přivezla zřejmě to nejsilnější mužstvo ze všech účastníků s řadou hvězd NHL. A všem bude ze střídačky velet uznávaný trenér Lindy Ruff, jenž během sezony po dlouhých šestnácti letech skončil v Buffalu.

Vše o hokejovém MS 2013

"Od hráčů, které jsme oslovili, máme pozitivní ohlasy, za což jsme velmi rádi," citoval kanadský server TSN generálního manažera kanadského výběru Steva Yzermana. Zkrácený ročník zámořské soutěže byl pro hráče vzhledem k rozpisu zápasů velmi náročný, i tak ti nejslavnější neváhali pozvánku na šampionát přijmout.

Tím nejobávanějším hráčem týmu s javorovým listem na hrudi bude bezesporu ryzí střelec Tampy Bay Steven Stamkos. Třiadvacetiletý útočník, který v 373 zápasech NHL nastřílel úctyhodných 208 gólů, už startoval na šampionátu vroce 2009. "Jsem z nominace nadšený. Mistrovství světa je alespoň malá útěcha na to, že nehrajete o Stanley Cup," pravil Stamkos. "Bude to legrace a rád obléknu dres Kanady."

Staalové i s javorovým listem

Na soupisce jsou i dva kapitáni celků slavné zámořské soutěže: Claude Giroux z Filadelfie a Eric Staal z Karolíny. Ten se v reprezentaci opět sejde s bratrem Jordanem, s nímž už strávil první společnou sezonu v Hurricanes. Jejich nejmladší sourozenec Jared, s nímž symbolicky nastoupili na jedno střídání v posledním utkání základní části, se do kanadského výběru nedostal, a zraněný Marc se zase chce co nejdříve připojit k Rangers, zapojit se do play off a zaútočit na slavnou trofej.

Giroux se v Česku stal slavným hlavně díky tomu, že po většinu minulé sezony nastupoval v útoku s Jaromírem Jágrem. A ten byl ze souhry nadšený "Hrozně rád s ním hraji. Nechci říkat, že je nejlepším hráčem v lize, ale určitě patří mezi nejlepší tři," chválila ho česká legenda. "Je to malý Lemieux." Jenže letošní sezona se Girouxovi nepovedla, sice měl průměr bodu na zápas, s Flyers však zůstal šest bodů za postupovou osmou příčkou v konferenci.

Kanada ale není jediná s věhlasnými posilami. Rusko vsadí na tradiční dvojici Ilja Kovalčuk a Alexandr Radulov, navíc bude čekat na vývoj play off v zámoří, odkud by jim mohli přispěchat s pomocí Pavel Dacjuk či Jevgenij Malkin.

Švédové povolali historicky nejmladšího kapitána NHL Gabriela Landeskoga z Colorada – zřejmě budoucí superstar NHL –, který bude mít na domácím turnaji velkou příležitost se ukázat.