130 let
Mark Bomershack, nová plzeňská akvizice.

Mark Bomershack, nová plzeňská akvizice. | foto: ČTK

Kanadským misionářům se v plzeňském dresu nad očekávání daří

Sport
  •   9:09
PLZEŇ - Martin Straka a spol. si mohou gratulovat. Když v létě oznámilo vedení plzeňského hokejové klubu, že přivádí do týmu tři kanadské hráče z nižších zámořských soutěží, mluvilo se o velké neznámé.

Západočechům však tah vyšel. V úterním čtvrtém kole nastřílel Tyler Scofield při své extraligové premiéře hattrick, jeho krajan Mark Bomersback dal druhý gól v sezoně. Zařídili tak výhru nad Českými Budějovicemi 4:0.

NÁZOR LIDOVÝCH NOVIN

NĚMECKÉ VAROVÁNÍ

Plzeňští hokejoví fanoušci se učí skandovat nová jména. Kanaďané Tyler Scofield, Mark Bomersback a Doug O´Brien, které přivedlo vedení klubu v létě, na začátku sezony září. Scofield se uvedl v úterý hattrickem, Bomersback má na kontě už dva góly.

Raketový start zámořských hráčů nasadil do hlav extraligových manažerů pořádně velkého brouka. "Neměl bych se také porozhlédnout tam za oceánem?" ptá se určitě sebe sama řada z nich.

Hráči z nižších kanadských lig navíc berou méně peněz než srovnatelní čeští hokejisté. Dříve než se však kluby vrhnou na horlivý nákup zámořských hráčů, měly by se podívat do Německa. Tam zažili kanadskou "invazi" v 90. letech.

Výsledek? Kanaďané si změnili občanství a protlačili se i do reprezentace, ale postavení německého hokeje ve světě nevylepšili. Spíše naopak.

"Musím je pochválit. Přinesli do naší hry důraz a nevypustí ani jedno střídání," řekl LN trenér Plzně Marian Jelínek, který má v kádru ještě jednoho Kanaďana – obránce Douga O´Briena.

Aitken doplatil na tvrdý styl
Zámořští hráči jsou v české extralize vzácností, zatím jich do ní naskočilo jen jedenáct. V roce 2000 to zkoušel ve Spartě kanadský obránce Jonathan Aitken, ale vydržel jen 24 zápasů. "Snažil se prosadit svým stylem, nedokázal se přizpůsobit evropskému hokeji. Hrál důrazně, až na hranici únosnosti. Byl často vylučovaný a mužstvo zbytečně oslaboval," vysvětlil bývalý reprezentant František Kučera.

Plzeňská trojice se zatím představuje v úplně jiném světle. "Všichni jsou přínosem. Osobně jsem o tom ani vteřinu nepochyboval," konstatoval sportovní manažer klubu Milan Tichý. Je tedy pravděpodobné, že za oceánem začnou lovit i manažeři dalších klubů. To předpovídá i internacionál Jaroslav Holík. "Aspoň ukážou našim hráčům, jak se bojuje. V nasazení mezi Čechy a Kanaďany je pořád velký rozdíl."

Pro angažování hráčů z nižších zámořských lig hovoří i ekonomická stránka věci. Hrají totiž za méně, než čeští hráči. "To je silný argument. V době krize obrací kluby každou korunu v ruce," líčil ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Ve Švédsku šlo jen o výjimky
V devadesátých letech zažili kanadskou "invazi" v Německu. Zámořští hráči se protlačili do většiny klubů a někteří naturizovaní hráči už jsou i v národním týmu. Nehrozí něco podobného v Česku?

"Z toho velký strach nemám. Zažil jsem to ve Švédsku, kdy se také pár Američanům a Kanaďanům dařilo, ale nakonec se ukázalo, že jde jen o výjimky. Podle mě určitě nějací další hráči z Kanady přijdou, což je jenom dobře," prohlásil expert Martin Hosták.

Kluby mají v angažování cizinců volnou ruku, před třemi lety si odhlasovali zrušení limitu tří zahraničních hráčů na tým a zápas. "Ale podle mě by nebylo by zcela od věci, znovu debatu nad počtem cizinců otevřít," přiznal Šulc. "Nějaký způsobem by měl být počet cizinců limitován. Pokud ale nebude zároveň stanoveno, že na jejich místě dostanou příležitost mladí hráči, tak to bude k ničemu," dodal Hosták.

Autor: Vojtěch Gibiš