Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kapitán českých hokejistů Rolinek: Jsem na náš tým hrdý

Sport

  13:25
KOLÍN NAD RÝNEM - Jen dva čeští hokejisté ze současného kádru na mistrovství světa pamatují poslední bitvu národního týmu v semifinále šampionátu v roce 2006: útočníci Petr Hubáček a Tomáš Rolinek. Kapitán Rolinek tomu však velkou váhu nepřikládá.

Kapitán českého nároďáku Tomáš Rolinek. foto: www.getphoto.cz / Robin Drahoňovský

"Když se dobře připravíme, nebude hrát roli, jestli jsem to už hrál, nebo ne. Nikdo nám nedával šance, že bychom mohli ve čtvrtfinále uspět, a nám se to podařilo i s málo zkušeným týmem. Když se bojuje, tak se kluci přesvědčili, že se dá hrát a uspět s každým," řekl Rolinek novinářům před sobotním soubojem se Švédskem.

Čtěte také...

Hokejisté si stále ještě užívají radost z vydřené čtvrtfinálové výhry nad Finskem, už se ale myšlenkami přesouvají k dalšímu duelu. "Jestli cítím hrdost? Dá se to tak říci. Neměli jsme předpoklady, že bychom mohli postoupit do semifinále a rvát se o medaile. Tým to ale dokázal, i když tady není tolik zkušeností," poukázala opora Magnitogorsku na fakt, že hned deset hráčů startuje na premiérovém MS.

V kádru je i stejný počet hokejistů působících v české extralize a jen čtyři hráči z NHL. "O extralize se říká, že je špatná. Kluci si ale dokázali, že když se bude hrát týmově a jednoduše, z obrany, tak se dá porazit každý," podotkl Rolinek.

Ten se dočkal pochvaly od brankáře Tomáše Vokouna. Opora Floridy ocenila, že funguje jako super kapitán. "To říkal? Jsem překvapený. Děkuji mu, od něj to těší dvojnásob, protože je to výborný brankář i dobrý člověk," usmál se.

Dnes se hokejisté začnou připravovat na Švédsko, s kterým se utkají podruhé na turnaji. V základní skupině zvítězili 2:1 a připravili Seveřanům zatím jedinou porážku na šampionátu. "Nemyslím si, že bude výhoda, že jsme je porazili. Oni znají nás, my je. Bude důležité hrát od první minuty naplno, bojovat každé střídání," uvedl Rolinek.

Že by se celky něčím překvapily, nepředpokládá. "Hra soupeře se extra nezmění. Oni mají zažité bránění středního pásma, přesilovky. Že by to překopali a změnili hru? To ne. Myslím si, že velký rozdíl v zažitých věcech nebude," podotkl.

Účastník pěti světových šampionátů vítá, že se semifinálový zápas bude hrát netradičně již od 14 hodin. Kvůli finále fotbalové Ligy mistrů je totiž celý sobotní program MS o dvě hodiny posunutý. "Já bych nejradši hrál vše od dvanácti. Člověk se probudí a bez rozbruslení jde rovnou na zápas. To by mi vyhovovalo a dvě hodiny není velký rozdíl," uvedl Rolinek.

Velký rozhovor s Tomášem Rolinkem čtěte v sobotním vydání novin

Autor: