130 let

Český hokejista Dominik Mašín. | foto: ČTK

Důležitý bude start proti Rusku, uvědomuje si kapitán dvacítky Mašín

Sport
  •   15:41
PRAHA - Čeští hokejisté v sobotu vstoupí soubojem s Ruskem do mistrovství světa hráčů do 20 let a kapitán týmu Dominik Mašín věří, že stávající kádr je natolik kvalitní, aby na vrcholném turnaji své věkové kategorie ve Finsku uspěl. Poslední medaili získali mladí Češi na šampionátu v roce 2005, od té doby nedokázali postoupit do semifinále.

„Hlavně musíme hrát týmově. Důležité bude zvládnout začátek turnaje, už zápas proti Rusku, od toho se bude vše odvíjet,“ řekl Mašín před začátkem mistrovství. „Nejprve musíme myslet na skupinu a pak hlavně čtvrtfinále, které bude důležité,“ podotkl devatenáctiletý bek.

Většina stávajícího kádru před necelými dvěma lety uspěla na mistrovství světa hráčů do 18 let, kde reprezentanti senzačně obsadili druhé místo. „A tam jsme Rusko porazili ve čtvrtfinále, to je dobré znamení. Doufám, že se nám to podaří znovu,“ přál si Mašín před vstupním soubojem se sbornou.

Přetahovaná u branky. Ke kotouči se snaží prodrat Dominik Mašín.

Zámořští experti ve svých prognózách zařadili český tým až na sedmé místo, Mašín si je však jistý, že právě s ohledem na úspěch v kategorii do 18 let, se s jeho spoluhráči musí počítat. „Je možné, že díky tomu budeme sebevědomější. Uvidíme, jak to bude vypadat na ledě. Hodně kluků už teď hraje dospělý hokej, takže to asi bude jiné. My ale máme výborný tým a věřím, že se s tím dobře popereme,“ řekl rodák z Městce Králové.

Bývalý hráč pražské Slavie, který loni odešel do zámořské juniorské soutěže a momentálně působí v týmu Peterborough Petes, byl kapitánem i na úspěšném šampionátu osmnáctek. Na roli vůdce týmu je prý připraven i nyní. „Budu se snažit. Musím nahecovat tým v kabině hlavně před zápasem a povzbuzovat je i na střídačce. Ale my máme takový tým, že se povzbuzujeme všichni, takže to není až tak těžký úkol,“ řekl Mašín.

Důrazného beka si letos na draftu vybrali ve druhém kole jako celkově 35. hráče zástupci Tampy. Angažmá v juniorské lize OHL mu podle všeho prospělo, i když jej výrazně nezměnilo. „Já bych řekl, že ani moc ne, pořád jsem stejný kluk. Je ale pravda, že jsem trošku samostatnější, protože si tam musím třeba vařit. Ale jinak jsem furt stejný,“ pousmál se Mašín.

Jeho kulinářské umění ale není moc velké. „Moc toho neumím. Občas se snažím uvařit vajíčka a takové lehčí věci. Vařím si většinou jenom snídani, protože bydlím u rodiny, která mi jinak vaří,“ smál se Mašín, kterého čeká start na druhých dvacítkách v kariéře. V lednu tak zažil zklamání ze čtvrtfinálové porážky se Slovenskem.

Autor: ČTK