Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Karlovarští chtějí na Spengler Cupu tentokrát uspět, pomůže jim i Pálffy

Sport

  12:04
KARLOVY VARY - Podruhé za sebou se hokejisté Karlových Varů představí na Spenglerově poháru v Davosu a i díky tomu, že je pro prestižní klání posílí slovenská hvězda Žigmund Pálffy a reprezentační obránce Zdeněk Kutlák, chtějí dopadnout mnohem lépe než před rokem.

Hráči Karlových Varů Ondřej Němec (vpravo) a Josef Řezníček se radují z titulu. foto: ČTK

Loni Energie vyhrála jeden ze čtyř zápasů a obsadila čtvrté místo. Letos mají Západočeši mnohem větší ambice, rádi by si zahráli finále. "Na rozdíl od loňského roku nebudeme experimentovat a brát sebou juniory nebo hráče z první ligy. Chceme uspět a dobře reprezentovat český hokej," řekl generální manažer Miroslav Vaněk.

PROGRAM TURNAJE

Sobota 26. prosince:
15:00 Dinamo Minsk - HC Davos, 20:15 Team Kanada - Energie Karlovy Vary.

Neděle 27. prosince:
15:00 HC Davos - Energie Karlovy Vary,
20:15 Adler Mannheim - Dinamo Minsk.

Pondělí 28. prosince:
15:00 Energie Karlovy Vary - Adler Mannheim,
20:15 Team Kanada - HC Davos.

Úterý 29. prosince:
15:00 Adler Mannheim - Team Kanada,
20:15 Energie Karlovy Vary - Dinamo Minsk.

Středa 30. prosince:
15:00 Dinamo Minsk - Team Kanada,
20:15 HC Davos - Adler Mannheim.

Čtvrtek 31. prosince: 12:00 finále.

Nic na tom nemění skutečnost, že extraligový mistr neprožívá zrovna vydařenou sezonu a v domácí soutěži se mu příliš nedaří. Karlovy Vary jsou aktuálně dvanácté a v lednu je tak čeká boj o postup do play off.

Na extraligu však Západočeši momentálně nemyslí. Dnes se přesunou do Davosu, kde je v sobotu od 20:15 čeká tým Kanady. A v dalších třech dnech tři zápasy. "Bohužel v rozlosování na nás nevyšel volný den, že bychom třeba dva dny hráli, pak měli volno a pokračovali. Nechci se na to ale vymlouvat. Povezeme 25 hráčů a musíme to rozložit," řekl trenér Pavel Hynek novinářům.

Systém, podle kterého budou hráči odpočívat, ale ještě Karlovarští neřešili. "Bude záležet i na tom, jak se nám bude dařit," uvedl Hynek. V jednom má ale jasno. Chce maximálně využívat Pálffyho. "Je to hráč, který umí dát gól a věříme, že to potvrdí. Očekáváme, že nám pomůže hlavně v přesilovkách," řekl karlovarský trenér na adresu slovenské hvězdy, kterou klub získal na pomoc ze Skalice.

Na turnaj se těší i samotný Pálffy, pro kterého bude akce další zkouškou před olympiádou ve Vancouveru. "Doposud jsem o nejstarším hokejovém turnaji v Evropě slyšel jen slova chvály. Chci se o tom přesvědčit na vlastní kůži a zahrát si kvalitní hokej," uvedl Pálffy, jenž se do reprezentačního dresu vrátil v prosincovém zápase proti České republice v Košicích.

Podobně je na tom i Hynek, jenž sice působil na střídačce Sparty v době, kdy na Spengleru startovala, ale on u toho nebyl. "Byl jsem s dvacítkou na juniorském mistrovství světa. Těším se na to," přiznal Hynek. Zopakoval ale, že jeho svěřenci nejedou do Davosu na výlet nebo zkoušet nové varianty a hráče pro extraligu.

"Spartu v minulosti dokázal Davos nakopnout a i Vary si to v minulé sezoně pochvalovaly. Věřím, že nás to nezabije, ale posílí a že až se vrátíme a v lednu se bude lámat chleba, tak to zvládneme," přál si Hynek.

V loňském roce vyhráli turnaj hokejisté moskevského Dynama pod vedením českého kouče Vladimíra Vůjtka a v sestavě s Petrem Čajánkem a Karlem Rachůnkem. Letos budou barvy českého hokeje vedle karlovarských hráčů hájit ještě Josef Marha a Petr Tatíček působící v Davosu; v Dinamu Minsk hraje Martin Ševc, jenž by měl ale být momentálně zraněný.

Autor: