130 let
Karlovarští hráči Petr Šenkeřík, Sebastian Gorčík, Václav Skuhravý (asistence)...

Karlovarští hráči Petr Šenkeřík, Sebastian Gorčík, Václav Skuhravý (asistence) a Petr Stloukal (střelec) se radují z gólu. | foto: ČTK

Karlovy Vary deklasovaly Třinec na jeho ledě, Sparta udolala po nájezdech Boleslav

Sport
  •   18:02aktualizováno  19:38
Třinec - Hokejisté Karlových Varů zvítězili ve 21. kole extraligy na ledě Třince 6:1 a pokazili debut v nejvyšší soutěži sedmnáctiletému brankáři Nickovi Malíkovi. Energie získala klíčový náskok v rozmezí 32. až 37. minuty, během kterých odskočila i díky dvěma trefám Tomáše Vondráčka z 1:1 na 4:1. Energie, která v předchozím zápase vyhrála 7:2 v Brně, porazila Oceláře téměř po čtyřech letech a sérii deseti proher.

HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Zahradníček (M. Stránský, O. Kovařčík) - 11. Koblasa (Skuhravý, V. Polák), 32. Gríger (T. Rachůnek), 37. Vondráček (Kohout), 37. Vondráček (Graňák, Skuhravý), 48. T. Kubalík (Raška, Kohout), 57. T. Mikúš (O. Beránek, V. Polák). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Jindra, Zíka. Vyloučení: 3:2, navíc Marcinko (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5008.

Sestavy:

Třinec: Malík - Kundrátek, Gernát, M. Doudera, Zahradníček, D. Musil, Galvinš - O. Kovařčík, M. Kovařčík, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Martynek, Polanský, Adamský - Chmielewski, Hladonik, Hrehorčák - Kofroň. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Karlovy Vary: F. Novotný - Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák, Eminger, M. Rohan, Mikyska - Flek, Gríger, T. Rachůnek - O. Beránek, T. Mikúš, V. Polák - T. Kubalík, Raška, Kohout - Vondráček, Skuhravý, Koblasa. Trenéři: Pešout a Mariška.

Malík, který patřil na jaře k hlavním strůjcům třineckého titulu mezi juniory, prožíval už v úvodu zápasu horké chvilky. V prvním střídání prověřila jeho lapačku elitní lajna Varů a ve druhé minutě si zavařil sám, když za brankou špatně rozehrál. Puk získal Polák, ale Malík se proti střele Mikúše stihl vrátit. Beránek ještě trefil v páté minutě tyč třinecké branky.

Aktivní hosté se přesto ujali vedení, Koblasa střelou bez přípravy využil přesilovou hru. Puk vyletěl z branky tak rychle, že sudí původně signalizoval, že gól nepadl. Až na popud rozhodčího u videa si prohlédl záznam a svůj verdikt změnil. Radost Varů trvala jen krátce. Za dvanáct sekund vstřelil svůj první gól v extralize Zahradníček, který se od modré čáry trefil do horního růžku. Krásným sólem mohl otočit Michal Kovařčík, ale Novotného nepřelstil.

Druhá třetina patřila Západočechům. Krásnou přesilovkovou kombinaci, po níž střílel Šenkeřík do odkryté branky, jim zmařil výborným zásahem levým betonem Malík. Třinec zahrozil Marcinkem, který v přečíslení vyprášil Novotného lapačku. Kundrátek rozezněl tyč, ale vzápětí udeřil Gríger. Útočník Energie se protáhl drze z rohu kluziště před branku a skóroval.

Vedení hostů zvýraznil během deseti sekund Vondráček. Prvním případě těžil z toho, že Gernátovi utekl ve středním pásmu puk a v přečíslení dva na jednoho se prosadil bekhendovým blafákem. Ve druhém případě nepokryla třinecká obrana jeho nájezd před branku a útočník Varů po příhře Graňáka pohotově usměrnil puk zblízka za záda Malíka.

Třinec v úvodu třetí třetiny zbrzdil faul Marcinka, nejlepší střelec týmu navíc za zásah do oblasti krku a hlavy vyfasoval desetiminutový trest. Další naděje Ocelářů na zdramatizování zápasu uťal Kubalík ve 48. minutě z dorážky a debakl završil v závěru Mikúš. Vary jsou po Spartě druhým týmem, který v této sezoně vyhrál na ledě úřadujícího mistra. 

Ostatní výsledky 21kola:

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 0:1 po sam. nájezdech

Rozhodující sam. nájezd Řepík. Rozhodčí: Pešina, Pražák - Pešek, Malý. Vyloučení: 4:4. Diváci: 3912.

Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. R. Pilař (R. Pavlík, Dragoun), 21. Smoleňák (Zámorský, Dragoun), 32. Cingel, 34. M. Chalupa (Zámorský), 59. Vincour, 60. Rákos (Smoleňák) - 40. F. Lukeš (T. Pavelka, V. Hübl), 53. V. Hübl (Trávníček). Rozhodčí: Hejduk, M. Sýkora - Gerát, Hynek. Vyloučení: 7:7, navíc Vopelka - Jánošík 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4376.

Rytíři Kladno - HC Dynamo Pardubice 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Bílek (Réway, Barinka), 45. J. Strnad (Réway, Nash), 48. Austin (Nash) - 14. Tybor (Mandát, R. Kousal), 26. R. Kousal (Tybor, Eklund). Rozhodčí: Hodek, Bejček - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4892

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň 0:5 (0:2, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Kodýtek (Čerešňák, Budík), 20. Kracík (Gulaš, Kantner), 46. Gulaš (Kantner, Mertl), 51. Kracík (V. Němec, Rob), 55. Kracík (V. Němec). Rozhodčí: Jeřábek, Kika - Gebauer, Lederer. Vyloučení: Využití: Diváci: 5153.

HC Olomouc - Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Škůrek (Irgl, P. Musil) - 13. Lenc (Marosz, Filippi), 60. L. Krenželok (Graborenko, L. Hudáček), 60. P. Jelínek. Rozhodčí: Šír, Ganger - Kubičík, Klouček. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 3867.

Autor: ČTK