Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Karlovy Vary dobyly O2 Arénu

Sport

  22:25
PRAHA - Karlovy Vary sice přišly v nedělním finále hokejové extraligy o domácí neporazitelnost v play off, ale mrzet je to nemuselo. Slavii totiž porážku oplatily, když O2 arenu dobyly díky vítěznému nájezdu Petra Sailera. Karlovy Vary se tak i díky němu dostaly do vedení v sérii 2:1.

Karlovarští hokejisté oslavují branku Petra Kumstáta. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Víc než čtrnáct tisíc diváků vidělo zatím nejvyrovnanější letošní finále. Na obou stranách dlouho kralovali brankáři. „Ale stačily dva nájezdy a bylo po zápase,“ smutnil slávistický gólman Neruda.

První chybu před polovinou zápasu předvedl však jeho protějšek. Po Bednářově přihrávce ale trefil Vondrka z vrcholu kruhu jen tyč branky střežené Lukášem Mensatorem. Lépe se o pár minut vedlo na druhé straně Kumstátovi. Hned po slávistické šanci se totiž puku zmocnil obránce Řezníček a vyslal dlouhým pasem do sóla vysokého karlovarského útočníka, který se štěstím Nerudu prostřelil.

„Chtěl zakončovat nahoru, jenže podsekl puk a ten mi projel pod zvednutým betonem. Byl to takový zákrok- nezákrok,“ líčil Neruda, jak přišel o čisté konto.

Slávisté čekali s odpovědí až do osmapadesáté minuty, kdy přesilovková kombinace putovala po ose Bednář – Hruška až ke střelci Červenkovi. „Puk od něj propadl těsně za čáru, i takovéhle góly ale platí,“ přemítal Mensator.

Poprvé ve finále rozhodovalo finále
O osudu třetího finále mělo tedy poprvé v sérii rozhodnout prodloužení. V něm obě mužstva předváděla strhující hokej, kterému mohl dát gólovou tečku Melenovský. Karlovarský forvard se řítil na Nerudu zcela sám a slávistický zadák Vašíček proto musel zatáhnout za „záchrannou brzdu“ a hákovat.

Sám postižený se postavil k trestnému střílení, Neruda však jeho fintu s přibrzděním na mezikruží vychytal. „Možná jsem měl počkat a víc si ho vychutnat, malinko jsem to uspěchal,“ dumal potom Vašíček.

Na řadu pak přišly samostatné nájezdy. A na ně má Slavie velkou zbraň. Kanonýr Jaroslav Bednář je během celé sezony proměňoval s lehkostí a grácií. Dnes však Mensator jeho střelu vychytal. „Chtěl jsem udělat nějaké jiné zakončení, než jsem předvedl ve Varech. Bohužel mi ale vypružila hokejka a Mensatorovi jsem v podstatě poslal malou domů,“ kroutil hlavou Bednář.

A jak to viděl z druhé strany brankář hostů? „Snažil jsem se hodně povyjet, abych zmenšil úhel. Bednář asi netrefil puk, jak chtěl,“ popisoval Mensator nájezd nejproduktivnějšího extraligového hráče.
Co se nepodařilo Bednářovi ani jeho parťákovi z útoku Červenkovi, to vyšlo Karlovarským. Nerudu přelstil jak Sailer, tak dlouhán Kumstát. „Oba jsou to zkušení kluci a nájezdy proměňovat umí. Kumstáta docela znám, takže jsem tušil, co provede, ale stejně jsem tomu nedokázal zabránit,“ kál se slávistický gólman.

Třetí finálový souboj O2 extraligy:
SLAVIA PRAHA - ENERGIE KARLOVY VARY 1:2 po samostatných nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 58. Červenka (D. Hruška, Bednář) - 38. Kumstát (Řezníček), rozhodující nájezd Kumstát. Rozhodčí: Hodek, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 14.521. Stav série: 1:2.

Sestavy: Slavia: Neruda - Kadlec, Drtina, Kolařík, Žižka, Sloboda, Vašíček - Bednář, Červenka, Vondrka - Micka, Beránek, Doležal - D. Hruška, Endál, Sklenář - P. Jelínek, V. Růžička ml., Tomica. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Hluchý, Kristek, Sailer - Dej, Budínský, Zaťovič. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!