Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kašpar snížil svou normu, dal 'jen' dva góly a zválcoval už i Červenku

Sport

  18:13aktualizováno  18:17
MOSKVA - Český útočník Lukáš Kašpar dnes v Kontinentální hokejové lize potvrdil svou aktuální střeleckou formu. Letošní mistr světa, který od minulé středy zaznamenal dva hattricky, pomohl dvěma góly svému týmu Barys Astana k výhře 6:2 v Ufě. Dva góly dnes vstřelil také Josef Vašíček z Jaroslavle.

Česko - Kanada (Kašparova a Novotného radost). foto: Radek Petrášek, ČTK

Domácí tým Salavat Julajev sice poslal do vedení už v druhé minutě další člen zlatého mužstva v Německa Jakub Klepiš, hosté z Kazachstánu však vývoj otočili. Pětadvacetiletý Kašpar vstřelil v 26. minutě vítězný třetí gól Astany a deset minut před třetí sirénou zpečetil skóre. Navíc si připsal asistenci u čtvrté trefy Novopašina.

Litvínovský odchovanec Kašpar tak v šesti posledních zápasech před reprezentační pauzou kvůli turnaji Karjala, na němž bude startovat, skóroval devětkrát a s celkově 16 trefami se dostal do čela střelecké tabulky KHL. Dotáhl se zároveň s 26 body na nejproduktivnějšího Čecha v soutěži Romana Červenku, jenž při dnešním vítězství Omsku 6:2 nad Chanty Mansijskem vyšel bodově naprázdno.

Jedním gólem ovšem přispěl k vítězství Avangardu hvězdný Jaromír Jágr. Osmatřicetiletý útočník se po nedávné bleskové návštěvě Česka, během níž převzal v rámci oslav 28. října na Pražském hradě od prezidenta republiky medaili Za zásluhy, trefil v třetím zápase po sobě.

Jaromír Jágr a Roman Červenka.

V závěrečném hracím dnu před desetidenní pauzou se z vítězství radovali všichni čtyři čeští trenéři v KHL. Nejvýraznější výhru zaznamenala Jaroslavl pod vedením Vladimíra Vůjtka staršího, jenž tak uspěl i ve svém druhém duelu po návratu na lavičku Lokomotivu.

K vítězství 7:2 nad Nižněkamskem přispěly výrazně obě české opory. Dva góly vstřelil Josef Vašíček a dokonce čtyři body zaznamenal obránce s kapitánským "K" na dresu Karel Rachůnek, jenž jednou skóroval a na další tři branky přihrál.

Další český trenér Miloš Říha slavil s Atlantem Mytišči výhru 4:1 nad Jekatěrinburgem, Dinamo Minsk na lavičce s Markem Sýkorou zvítězilo 5:4 po nájezdech na ledě Viťazu Čechov. Václav Sýkora dovedl Petrohrad ke třem bodům díky úspěchu 3:1 nad Novosibirskem; v reprezentační pauze se má rozhodnout, zda český kouč, asistent v říjnu odvolaného Ivana Zanatty, zůstane na lavičce SKA i nadále.

Autor: