Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kde je? 'Ztracený' puk našel gólman až v síti

Sport

  17:00
VANCOUVER/PRAHA - Je to jedna ze situací, na kterou do konce života přímí účastníci nejspíše nezapomenou. V čase 90:18 pátého finálového duelu Západní konference vybuchla Rogers Arena ve Vancouveru v jásot, přestože jedenáct ze dvanácti hráčů na ledě vlastně nevědělo, co se stalo. Pouze jediný z nich - obránce Canucks Kevin Bieksa si byl jistý tím, že právě vstřelil vítězný gól zápasu a poslal svůj tým přes San Jose do finále Stanley Cupu.

Kevin Bieksa střílí vítěznou branku do sítě San Jose. foto: www.youtube.com

Pokud se podíváte na oficiální záběry na televizní stanice CBC těžko zjistíte, co se vlastně v čase 90:18 pátého zápasu finále Západní konference mezi Vancouverem Canucks a San Jose Sharsk na ledě Rogers Arény stalo.

Ta situace totiž byla stejná jako tisíce jiných, skončila ale zcela jinak. Alexander Edler z Vancouveru v rohu útočného pásmu chtěl po mantinelu nahodit kotouč za branku San Jose. Jenže černá guma se od plexiskla a hokejky jednoho z hráčů Sharks odrazila zpět na střed kluziště přímo proti hokejce Kevina Bieksy.

GÓL KEVINA BIEKSY DO SÍTĚ SAN JOSE

"Jediný muž, který věděl, kde je puk, byl Kevin Bieksa," vyprávěl smutně kouč poražených Todd McLellan. Jeho slova potvrdili ostatně i hráči, kteří byli na ledě. "Viděl jsem kotouč, jak jej Edler nahazuje, jak se odráží a pak už jsem ho neviděl," kroutil hlavou gólman San Jose Anti Niemi.

On a dalších deset hráčů na ledě měli pohled upřený na mantinel, sledovali "dráhu" letu kotouče. Ten ale mezitím mířil z hole Bieksy do levého dolního rohu Niemiho branky. Aby nebylo smůly pro hosty málo, střela obránci Vancouveru rozhodně nesedla podle představ. "Byl to nejošklivější a zároveň nejdůležitější gól v mé kariéře," potvrdil to sám šťastný střelec po zápase.

Kevin Bieksa a Anti Niemi.

Jak by ne. Kuriózní trefou rozhodl o výhře 3:2 svého celku a postupu Vancouveru po výhře 4:1 v sérii nad "Žraloky" do finále Stanley Cupu. "Kosatky", které ovládly již základní část NHL, je to třetí šance ve čtyřicetileté historii klubu dosáhnout na slavný Pohár. V roce 1982 ve finále prohráli s NY Islanders, o dvanáct let později z druhým z týmu z největšího města USA - Rangers.

Zda to napotřetí, ukáží až následující dny. Vancouver si nejdříve musí počkat na soupeře, druhé konferenční finále se stále ještě hraje. Boston zatím vede nad Tampou Bay 3:2 na zápasy a již z noci na čtvrtek mohou "Medvědi" udělat na Floridě rozhodující krok k postupu. To ale ve Vancouveru nyní příliš neřeší. "Chceme Stanley Cup a věřím, že to s touhle partou lidí můžeme dokázat," nechal se unést na vlně euforie hrdina Bieksa. Vydrží mu?