Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nástupce Růžičky nebude ze zahraničí. Král neuvažoval ani o Hadamczikovi

Sport

  15:39
PRAHA - Vladimír Růžička pod tlakem „korupční“ kauzy uvolnil post reprezentačního trenéra. Po jeho rezignaci musí prezident hokejového svazu Tomáš Král s kolegy z výkonného výboru vybrat jeho nástupce. „Máme čas,“ řekl šéf Král. Nový kouč národního týmu by měl být znám o letních prázdninách.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král přichází v doprovodu tiskového mluvčího Zdeňka Zikmunda na mimořádné zasedání výkonného výboru. foto: ČTK

„Za současné situace si nedovedu představit, že by trenérem byl opět Vláďa Růžička. Nevím, jestli se někdy v budoucnu může vrátit,“ prohlásil Král na konci více než hodinové tiskové konference po jednání vedení svazu, které se zabývalo Růžičkovou aférou.

Svaz odvolal celý realizační tým a říká: Růžičkova kauza není obraz hokeje

Členové výkonného výboru se však ve středu o možných kandidátech nebavili. Konkrétní jména vyřknou funkcionáři až příští týden na dalším zasedání.

„Není za dveřmi žádná akce, do níž musí být rozhodnuto, takže myslím, že by mohlo být jasno třeba koncem července,“ uvedl Král.

Šéf svazu po diskuzi s kolegy osloví nejvhodnějšího kandidáta. Žádné „výběrové řízení“ v plánu není.

Vzhledem k tomu, že volných trenérů v Česku moc není, je pravděpodobná varianta nějakého klubového kouče. A podle Krále by mělo jít o dlouhodobější řešení. „Chtěli bychom se bavit o smlouvě na dva až tři roky,“ prozradil Král.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.
Šéf českého hokeje Tomáš Král a další člen vedení svazu Aleš Pavlík.

A koho by si hokejový šéf přál? „Mám nějakou představu, ale je to kolektivní rozhodování.“

Je mezi možnými kandidáty také předchozí reprezentační trenér Alois Hadamczik? „Já jsem o něm nepřemýšlel. Jestli ho navrhne někdo z výkonného výboru, nevím.“ Jméno respektovaného Vladimíra Vůjtka, který po světovém šampionátu skončil na lavičce Slovenska, se prý objevit může.

O trenérovi ze zahraničí Král a spol. neuvažují, i když v minulosti se i tato varianta na svazu diskutovala. „Myslím, že trenéry máme doma dobré,“ řekl šéf českého hokeje. 

Anketa

Kdo by měl být nástupcem Vladimíra Růžičky na reprezentační střídačce?

Rostislav Vlach 31
Josef Jandač 21
Miloš Říha 128
Vladimír Vůjtek 125
Radim Rulík 24
Alois Hadamczik 13
Někdo jiný (jméno napište do diskuse) 35
Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...