Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Když kapitán vyhrává v kartách

Sport

  10:02
QUÉBECK - Na pokojích hotelu Hilton, kde jsou během světového šampionátu ubytovaní čeští hokejoví reprezentanti, šustí karty. "Hrajeme Texas hold'em,“ používá karetní termín kapitán Tomáš Kaberle. Na mysli má v současnosti nejrozšířenější verzi pokeru.

Kapitán Kaberle (dole) má důvody k dobré náladě. foto: ČTK

Podle zákulisních zpráv je to právě český kapitán, kdo vybírá bank. "To už se ví, jo?“ usmívá se Kaberle. "Tahle hra je ale trochu o štěstí. Chvíli to jde jednomu, pak zase druhému. Navíc my nehrajeme o moc, maximálně o tisícovku, dvě,“ popisuje vynikající obránce. "V korunách,“ upřesňuje rychle. V českém týmu panuje pohoda. O muziku v kabině se stará Aleš Kotalík a nikdo zatím neprotestuje. Legrácky si z ostatních zase tropí hlavně dva “bažanti“ David Krejčí a hromotluk Martin Hanzal.

"Docela si dovolují, občas je musím trošku usměrnit,“ povídá Kaberle. Právě zmíněná dvojice dostává přes prsty i při kartách. "Jdou do rizika, snaží se blufovat, ale vždycky narazí,“ krčí rameny kapitán. Podle něj by si v NHL dotyční tolik nedovolili. "Tam je to svázanější, hráči bojují o místo. Tady je všechno uvolněnější,“ porovnává obránce, který příkladem a autoritou tým táhne na ledě i mimo něj.

Zahrádky lákají
"Mladíci jsou velcí šprýmaři. Ale na každého jednou dojde, takže musejí být opatrní,“ přidává se do debaty Patrik Eliáš. Hráči se po trénincích či zápasech scházejí u masérů, kde většinou koukají na české komedie. A teplé počasí je láká ve volném odpoledni ven. Někdo využívá volný čas k nákupům nebo k prohlídce historického města, jiní zase pokukují spíše po kavárničkách. "Na kafe chodím rád, navíc zahrádky už bývají otevřené,“ pochvaluje si Kaberle.
Kanadské pivo ale zrovna nemusí. "Už ho piju devět let, co jsem v Kanadě a není pochyb o tom, že české je určitě lepší,“ podotýká.

Coby kapitán probírá Kaberle s trenérem Aloisem Hadamczikem občas herní varianty a styl tréninku. Tedy, jestli by mužstvo potřebovalo spíše klidnější taktický trénink nebo úpornější nášup na fyzičku. Ve středu se Kaberle dozvěděl i zajímavou zprávu, která nesouvisí s děním na mistrovství. V Torontu, za které hraje, vyhodili po špatné sezoně trenéra Maurice. "Dalo se čekat, že vedení udělá nějaké změny. A trenér bývá zpravidla na ráně,“ říká k tomu kladenský odchovanec.