Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

KHL chce expandovat do Číny. Hokej má v zemi zpopularizovat olympiáda

Sport

  9:00
PRAHA - Z Česka Kontinentální hokejová liga kvůli finančním problémům Lva Praha zmizela. Ruští šéfové však nadále touží po expanzi, KHL by se v budoucnu mohla hrát dokonce i v Číně.

Hokej - ilustrační

Je to jen bláznivý nápad, nebo opravdu dojde k bizarnímu spojení východních mocností?

Vedení KHL minulý týden vydalo zprávu z jednání, kde se skrývalo trochu nenápadné sdělení: „Rozhodli jsme se vytvořit pracovní skupinu pro spolupráci s představiteli Čínské lidové republiky, která je kandidátem na pořádání zimních olympijských her v roce 2022, abychom rozvíjeli hokej v regionu a vytvořili prostor pro vznik východní divize KHL.“

Nehovoří se o žádném konkrétním klubu, není daný ani přesný termín. Přesto tento fakt stojí za pozornost. Dokazuje, že Čína má ambice prorazit v hokejovém světě. A přátelé z Ruska k tomu mohou pomoci, KHL v nejlidnatější zemi světa by byla navíc skvělým obchodním artiklem.

Čao Jing-kang, který šéfuje tamní hokejové federaci a zároveň má na starost olympijskou kandidaturu, věří, že pořadatelství zimních her by zvýšilo zájem čínského lidu o ledové sporty. Hokej je (zatím) minoritním sportem.

Registrovaných hráčů je v miliardové zemi pouze 610, počet žen navíc převyšuje muže. Ačkoliv mají čínské hokejistky daleko větší úspěchy – v Naganu v roce 1998 skončily při premiéře ženského turnaje čtvrté, jejich pozice není jednoduchá. Vláda jim následně snížila příspěvky a hokejistky tak byly nejchudší z národních týmů.

„Lidé si myslí, že hokej je pro nás příliš hrubý,“ vyprávěla kapitánka Wang Li-nuo před čtyřmi lety ve Vancouveru. „Ale bojujeme o dobrý výsledek, abychom zpopularizovaly hokej v Číně.“

Dalším „hokejovým misionářem“ je Jü Čung-te, který v sobě při studiích v Kanadě objevil vášeň pro hru s pukem a teď se jí snaží nakazit také čínské děti. „V nákupních centrech po celé zemi se staví kluziště, tím poznává hokej víc a víc lidí,“ raduje se.

NHL v televizi

Obyvatelé Číny už navíc mohou sledovat hokejové přenosy v televizi, což bylo ještě nedávno nemyslitelné. Letos dokonce televizní síť CCTV uzavřela smlouvu se společností Maple Leaf Sports and Entertainment a odvysílala přenosy 87 utkání kanadsko-americké NHL.

Kvůli tomu se v hale Toronta objevily reklamy v čínštině. Sledovanost zatím nebyla vysoká, ale také v zámoří doufají, že se zájem Číňanů o hokej v dalších letech zvýší.

Možná tak v budoucnu nastane další „studená“ válka mezi Američany a Rusy. Bojovat se tentokrát bude o prostor (nejen) na čínském ledě.

Autor: