Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kings opěvují 'kouzelníka' Martineze. Neskutečný moment, zářil bek

Sport

  12:44
LOS ANGELES/PRAHA - Minule, když v prodloužení sedmého zápasu odrovnal Chicago, svůj gól ani neviděl. Až ten další Alec Martinez zuřivě oslavil. Skákal, máchal rukama a radostně ječel. Tentokrát měla jeho trefa ještě větší cenu. Dostal za ni patnáctikilový Stanley Cup.

Alec Martinez a jeho rozhodující trefa. foto: Reuters

Alec Martinez nepatří mezi hráče, na nichž stojí hra Los Angeles Kings. Je mu šestadvacet, má za sebou čtyři sezony a v nejdůležitějších zápasech hraje pokaždé míň než všech dalších pět beků. Přesto právě on střílel velké góly.

"Podle mě je to kouzelník," řekl o něm obdivně jeho spoluhráč Trevor Lewis.

1. června, čas 65:47: Martinez od modré čáry nahodil puk zápěstím přes hradbu těl, ten se otřel o kalhoty Nicka Leddyho a zamířil pod vrchní tyčku. Kings v sedmém finále konference vítězí nad Chicagem 5:4 v prodloužení.

"Viděl jsem Jarretta Stolla, jak začal bláznit. Byl pěkně nadšený. Já přitom vůbec nevěděl, že puk prošel do branky," vyprávěl nečekaný hrdina. O dva týdny později si stejnou roli zopakoval, ale teď už dobře věděl, čeho dosáhl.

13. června, čas 94:43: Tyler Toffoli po pravém křídle vpadl do pásma, pálil do pravého betonu gólmana Lundqvista a kotouč se odrazil přesně k Martinezovi. Obránce, který v průměru vstřelí gól jednou za devět utkání, byl opět na správném místě. Ťukl puk do sítě a vyhrál pro Los Angeles další Stanley Cup.

"Odrazilo se to rychle. Chtěl jsem se jenom trefit a nasměrovat puk do sítě," popisoval. Ještě než stačil kotouč přejít čáru, začal skákat jako pominutý žabák. Takovou měl radost. "Nepamatuju se. Měl jsem výpadek, black out."

Kolem něj se začaly shlukovat šťastné obličeje, mohutné pracky ho plácaly po ramenou. "Myslím, že jsem vyhodil rukavice a hokejku do vzduchu. Všichni se začali sjíždět a já nemohl dýchat. Byl to neskutečný moment..."

Radost šampionů z Los Angeles.

Teď je klubovou legendou, ale ještě na začátku sezony to tak nevypadalo. Martineze nepustilo na led zdraví, naplno naskočil až po patnácti zápasech. V základní sestavě se sice usadil, ale nedostával tolik času na ledě jako ostatní.

Byl až ten poslední obránce a rozhodně se od něj nečekalo, že v play off bude rozhodovat zápasy. "Chtěl jsem jenom odvézt puk dopředu. Ať s ním útočníci něco udělají," vykládal pro nhl.com po nejdelším utkání v historii Los Angeles.

Nakonec něco udělal sám. Dal nejdůležitější gól kariéry. Podruhé za sebou!

"Nebyl jsem ženatý ani nemám děti. Ale tohle je zatím pro mě nejlepší pocit na světě," řekl Alec Martinez. Kouzelník, který přičaroval druhý pohár za tři roky. 

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...