130 let
Hokejisté Kladna oslavují branku

Hokejisté Kladna oslavují branku | foto: ČTK

Kladno i bez Jágra udolalo Liberec 3:1

Sport
  •   20:19
LIBEREC - Hokejisté Kladna vyhráli i bez zraněné hvězdy Jaromíra Jágra zápas 14. kola extraligy na ledě Liberce 3:1. Domácí tak ve vyprodané Tipsport areně nenavázali na předešlé dvě výhry z kluzišť soupeřů. Na tříbodovém zisku hostů se premiérovými trefami v sezoně podíleli obránce Marek Židlický a Tomáš Kaberle.

 "Bylo to krásné utkání v plné hale. Kamkoliv se hneme, tak se hraje dobré utkání. Domácí nás v první třetině zaskočili svým výkonem, pak trošičku odešli. My jsme po dlouhé době dokázali dát tři branky a pokud je dáme, tak většinou vyhráváme," radoval se po zápase trenér Kladna Zdeněk Vojta.  

Jednu z posil z NHL postrádali i domácí, v brance nemohl nastoupit Pavelec, který je kmenovým hráčem Kladna a za Bílé Tygry tak na základě dohody klubů nemohl nastoupit.

Liberec - Kladno 1:3

Branky a nahrávky: 29. P. Nedvěd (Bulíř) - 4. Židlický (Patera), 11. T. Kaberle, 52. Eberle (Valský, Melka). Rozhodčí: Turčan, Smitka - L. Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 6:3, navíc Šmíd (Liberec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).

Liberec: Pinc - Čutta, Šmíd, Čakajík, Havíř, Cebák, Výtisk, D. Kajínek - Bulíř, P. Nedvěd, Dušek - Bárta, T. Urban, Špaček - Kudrna, Galamboš, Kica - L. Krejčík, Roman Vlach, Filippi. Trenéři: M. Jelínek, Pešán a Kapoun.

Kladno: Chábera - Židlický, Černošek, Piskáček, T. Kaberle, Macholda, Mocek, J. Drtina - Kuchejda, Plekanec, Tlustý - Bicek, Patera, Hlaváč - Strnad, Lukáč, Kuchler - Eberle, Melka, Valský. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Na Pavelcovo místo se tak postavil Pinc, který měl ale v první třetině mnohem méně práce než jeho protějšek. Přesto ale úvodní dvacetiminutovku vyhráli hosté 2:0.

První liberecká šance ve druhé minutě totiž skončila na tyči, poté se poprvé prosadili Rytíři, kteří využili úvodní přesilovou hru. Pince prostřelil od modré obránce Židlický. Druhý gól mohl následně přidat Hlaváč, ale prosadil se až Kaberle, jenž libereckého brankáře překonal také střelou od modré a připsal si stejně jako Židlický první gól v této sezoně extraligy.

Severočeši byli i nadále aktivní, snížit mohl v přesilovce Dušek, Chábera byl ale připraven. Kladenský gólman si poradil i se slibnou příležitostí Filippiho, kapituloval až v 29. minutě, kdy Bulířovu střelu v předbrankovém prostoru tečoval kapitán Nedvěd.

Hosté ale mohli získat rychle dvoubrankové vedení zpět, Eberle ale na Pince nevyzrál a ve 36. minutě domácí zachránili rozhodčí. Krátce před tím, než Bicek prostřelil libereckého brankáře, totiž přerušili hru, neboť u mantinelu zůstal po Nedvědově ataku ležet Melka.

Po přečíslení dva na jednoho mohl vyrovnat Vlach, ale lepším týmem byli hosté. Ve třetí třetině mohl Kladno uklidnit zejména Tlustý, šance ve 46. a 48. minutě ale góly neskončily. Nakonec se ale Středočeši třetí branky dočkali, Pince v 52. minutě překonal Eberle. Kladno poté zápas bez problémů dovedlo do vítězného konce.

"Bohužel jsme nenavázali na poslední výkony. Jsem trošku rozpačitý, protože v zápase, kdy favoritem je soupeř a hrajeme doma, tak jsem čekal lepší výkon. Byla to úžasná krizová situace, která měla vybudit hráče k lepšímu výkonu, ale bohužel polovina mužstva nepodala výkon, který bychom potřebovali, abychom byli schopni konkurovat Kladnu," litoval po utkání kouč Liberce Marian Jelínek.

14. kolo hokejové extraligy

Vítkovice - České Budějovice 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Svačina (Sloboda), 32. Strapáč (Šedivý), 46. Svačina (Roman), 59. Burger (Klimek) - 37. Knotek. Rozhodčí: Mikula, Trombík - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:4, navíc Kotalík (České Budějovice) 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 3795.

HC Slavia Praha - PSG Zlín 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 29. Hertl - 46. Čajánek, rozhodující sam. nájezd Marek Melenovský. Rozhodčí: Šindler, Hodek - Horinek, Ondráček. Vyloučení: 6:4, navíc Jelínek (Slavia) 10. min. Využití: 1:1. Diváci: 3258.

HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Dlouhý (H. Zohorna), 7. Holec (Erat, M. Hruška), 23. H. Zohorna (Kováčik, Dlouhý) - 9. Pulpán (Michael Frolík). Rozhodčí: Hradil, Husička - Brychta, Novák. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 7200.

Pardubice - HC Oceláři Třinec 5:4 (3:1, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Hemský (Vašíček), 17. Hemský (Kousal, T. Zohorna), 19. Somík (Bartek), 53. Krejčí (Kindl, Kolář), 57. Bartek (Somík, Vašíček) - 6. M. Růžička (Adamský), 31. Peterek, 37. Galvas (Peterek, D. Květoň), 45. Hrabal (Zíb, Bonk). Rozhodčí: Homola, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 8458.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Stříteský (Martynek) - 7. Martin Straka (Slovák, Jiří Hanzlík), 45. Pletka (Slovák, Jiří Hanzlík). Rozhodčí: Fraňo, Hrubý - Bejček, Charvát. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 4265.

Autor: ČTK