Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kočí: Prášky zneužívá spousta hokejistů

Sport

  9:21
WINNIPEG/PRAHA - Dva týdny před startem NHL ještě nemá místo jisté. První a jediný český hokejový bitkař David Kočí (30) se momentálně zkouší od soboty prosadit v přípravném kempu nového týmu soutěže Winnipeg Jets.

David Kočí. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Jak hodnotíte své šance na setrvání ve Winnipegu
Podle mě jsem na sezonu dobře připravený, mám asi nejlepší kondici v kariéře. V létě jsem hodně zapracoval na hře i bruslení. Šanci tak mám snad dobrou.

Do karet vám hraje fakt, že Jets nemají žádného bitkaře, že?
Přesně tak, v obraně ani v útoku není žádný velký "řezník". Sami mě oslovili s nabídkou. Pokud mi vyjde kemp, tak věřím, že se do týmu dostanu.

Jste jeden z mála hokejových univerzálů. Na jakém postu vás zkoušejí nyní?
V útoku, i když já osobně radši hraju v obraně. Je to jednodušší, méně se bruslí a hraje více pozičně. A hlavně jsem jako obránce v mládí začínal. Ale v Americe je naštěstí menší hřiště, v Evropě bych asi v útoku hrát nemohl.

Winnipeg čeká obnovená premiéra v NHL po patnácti letech. Je ve městě cítit hlad po hokeji?
Je. Na prvním tréninku byly tři tisíce lidí, na první přípravný zápas by snad mělo být vyprodáno. Lidé chodí oblečení v klubových trikách a čepicích, na autech mají vlaječky. Lidé tu zkrátka hokej milují.

Některá mužstva vám nabídla kontrakt. Proč jste je odmítl?
Nechtěl jsem podepsat dvoucestnou smlouvu. Mám už bohaté zkušenosti a vím, jak to chodí. Dvoucestný kontrakt představuje obrovské riziko, že skončíte na farmě. Mně už je třicet let a nerad bych tam chodil. Vzhledem ke své kondici jsem se rozhodl trochu zariskovat a jít do kempu nějakého týmu bez smlouvy.

Dvoucestnou smlouvu vám nabídlo i Colorado, ve kterém jste naposledy působil. Mrzí vás, že tam nepokračujete?
Smlouvu mi nabídli spíše ze slušnosti, museli vědět, že ji odmítnu. Předpokládal jsem, že budou změny, tým hrál špatně.

Máte v záloze nějakou variantu, kdyby NHL nevyšla?
Teď se soustředím jen na Winnipeg a nic dalšího neřeším.

Bitkaři už mají cestu otevřenou i do KHL. Po nedávné letecké tragédii však asi bude spousta hokejistů zvažovat, zda tam jít. Co vy?
Za slušných podmínek bych se KHL nebránil, tak před dvěma měsíci jsem o Rusku přemýšlel. Ale teď myslím jen na NHL.

Možná byste mohl případně zamířit do české extraligy. Třinec angažoval opravdového tvrďáka Darcyho Verota...
A podle mě udělal dobře, je to zajímavý a správný tah. Verot je skvělý bruslař a ve třetí čtvrté lajně bude dodávat týmu tvrdost. U soupeřů bude budit respekt, což je pro Třinec jen dobře.

Jaromír Jágr měl ale s Verotem loni v Rusku konflikt. Před pár dny ho označil za srá.. a prohlásil, že Třinec neví, co dělá.
To z Jardy asi mluvily emoce. Hrál jsem s Verotem dva roky v Americe. Není to žádný zlý ani zákeřný kluk, jak se o něm u nás mluví. Loni v Čechově jen plnil pokyny trenérů. Pokud si chtěl v Rusku vydělat nějaké peníze, tak je musel poslouchat. Nemyslím, že by v Česku předvedl něco hloupého.

O bitkařích se hodně mluvilo v létě i v zámoří. Rick Rypien a Wade Belak spáchali kvůli depresím sebevraždu, Derek Boogaard zase zemřel na nešťastný mix prášků proti bolesti a alkoholu. Překvapilo vás to?
Po pravdě řečeno ani moc ne. Jde o životní styl sportovců v Americe. A nemluvím jen o hokeji. Polykají spousty prášků – na spaní, na bolest, kdoví na co ještě. Myslím si, že spousta z nich léky ani nepotřebuje, říká si o ně a zneužívá je. Dostanou na ně návyk, a když je pak vysadí, mají deprese... Je to takový bludný kruh. Ale nemluvím teď konkrétně o těchto třech hráčích, ale obecně. Nevíme, co přesně stálo za jejich úmrtími, zda neměli třeba nějaké osobní problémy.

Boogaard byl nejuznávanější bitkař posledních let a loni v létě podepsal lukrativní kontrakt s New York Rangers. Nezdá se vám divné, že zrovna on užíval oxycodon na bolest?
Ne, různé léky tady bere půlka lidí. Znám mnoho hráčů, co užívají prášky na bolest či na spaní a pak jdou do baru a dají si na ně pár piv. Spousta kluků si moc neuvědomuje, co dělá. Myslí si, že tenhle mix je v pohodě. A on samozřejmě není.

Jak jste na tom vy?
Deprese mě naštěstí netrápí a podobné přípravky neužívám.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.