Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Připravte se na hokejové války. Kanadská divize NHL bude mít grády, dojde i na bratrskou bitku?

Utkání Toronta s Montrealem okořenila bitka mezi Simmondsem a Chiarotem. foto: ČTK

Názor
Praha - Z utkání NHL mezi Torontem a Montrealem uplynula jen necelá polovina a vzduchem už létaly pěsti. Ojedinělá záležitost? Kdepak. Bitka mezi Waynem Simmondsem a Benem Chiarotem je pouhou předzvěstí toho, co fanoušky v zámořské hokejové soutěži čeká.
  5:00

Hlavní téma ve středu odstartované sezony je jasné. Rivalita. Týmy se seskupily do čtyř pozměněných divizí, sestavených podle lokality. Důvod? Snaha o co největší omezení cestování. 

Kanadská divize budou v novém ročníku NHL tou nejsledovanější.
St. Louis v souboji dvou uchazečů o Stanley Cup přehrálo Colorado.

Zápasů mezi znepřátelenými tábory proto přibude. Na led se tak vrátí staré, již zapomenuté spory. A bude dost prostoru pro nové.

Stačí si jen představit následující situaci. Prohráváte, neudržíte nervy na uzdě a zraníte jednu z hvězd soupeře.

Protihráči vám v dalších utkáních nedají chvilku klidu, budou se chtít pomstít. A díky upraveným pořádkům v NHL k tomu v základní části dostanou klidně až devět dalších příležitostí, protože týmy z jednotlivých divizí budou nastupovat jen proti sobě.

Největší pozornost se upírá k Severní divizi, v níž působí všech sedm kanadských týmů. Jiskřivá podívaná se očekává především od soubojů o vládce Alberty mezi Calgary a Edmontonem. Vzájemná střetnutí ze začátku roku 2020 totiž zanechala ve vzduchu hodně zlé krve.

Hlavní role obsadili Matthew Tkachuk a Zack Kassian. První jmenovaný nachytal zkušenějšího protivníka několika tvrdými hity. Ochránce hvězd Oilers přemohla frustrace a talentovaný útočník dostal co proto. 

„Pokud chce rozdávat rány, musí je umět také přijmout. Už dříve jsem ho vyzýval k bitce, ale on mě odmítl. Prý se nebude rvát s takovým dřevákem ze čtvrté lajny,“ pěnil Kassian. 

‚Sundám ti ten mop z hlavy a vytřu podlahu.’ Kane vyzval hvězdu internetu, pak vyhlásil bankrot

„Když nechce, abych ho trefoval, tak ať se mi klidí z cesty. Sundal jsem ho třikrát. Myslel jsem si, že se po prvním hitu poučí, ale on ne,“ reagoval vyhlášený provokatér Tkachuk. 

Asi si dovedete představit, jak vypadala zbývající dvě derby minulé sezony. Spíše než o hokej šlo o válku. Rozhodčí udělovali trestné minuty jako na běžícím páse, k vidění byla i bitka brankářů mezi Camem Talbotem a Mikem Smithem. Dá se předpokládat, že ani v novém ročníku se nastolený trend měnit nebude.

Zajímavé bude sledovat i newyorská derby, pensylvánské souboje Philadelphie s Pittsburghem, či zmíněné historicky významné duely Toronta s Montrealem.

Hlavně udržet kolos v chodu. Startuje nový ročník NHL, někde s fanoušky, jinde bez nich

Právě celky z kolébky hokeje žene speciální motivace. Jeden z nich má díky novému uspořádání vyřazovacích bojů otevřenou cestu minimálně do semifinále NHL. A možná i ke Stanley Cupu, na který Kanada čeká od roku 1993. 

Blízko byl v roce 2018 Winnipeg, mezi elitní čtyřku se o rok dříve probojovala také Ottawa. Mimochodem, barvy Senators hájí mladší z bratří Tkachukových – Brady. Ani on na ledě nejde pro ránu daleko. 

Společně s Matthewem se opravdu potatili. Keith Tkachuk odehrál v zámořské soutěži osmnáct sezon, patřil k vyhlášeným kanonýrům. A zároveň během své kariéry posbíral více než 2300 trestných minut. 

Co myslíte, okoření letošní speciální sezonu bratrská bitka?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!