Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kometa ve finále poprvé vyhrála

Sport

  21:41
BRNO - Hokejisté Komety Brno porazili ve třetím finále play off první ligy Slovan Ústí nad Labem 5:1 a v sérii snížili na 1:2 na zápasy. Čtvrté utkání se hraje v úterý opět v Brně. Velkou oporou Komety byl dnes brankář Hylák, jenž zlikvidoval několik vyložených šancí soupeře.

Brněnské hostesky obhlížejí zaplněnou halu Rondo. foto: Igor ŠefrČTK

Brňanům pomohla k psychické pohodě rychlá branka už po 82 sekundách hry. Dvě střely Klimta ještě stačil brankář Salfický vyrazit, ale proti dorážce Liščáka už byl bezmocný. Domácí diktovali tempo, měli územní převahu a častěji zakončovali, dlouho si ale nevěděli rady se zkušeným gólmanem Ústí.

Hlasy trenérů po utkání
Viktor Lukeš (Kometa Brno): "Na první finálové utkání doma jsme byli pořádně nabuzení. Před vyprodanou halou se nám hraje velmi dobře. Hodně nám pomohl rychlý úvodní gól. Hráli jsme pohledný kombinační hokej a důležité bylo, že jsme se prosadili i střelecky. Oproti prvním dvěma utkáním v Ústí nad Labem jsme mnohem častěji stříleli.

Jan Votruba (Ústí nad Labem): "Z výkonu Komety bylo patrné, jak moc chtěla vyhrát. My jsme nastoupili k zápasu s přílišným sebeuspokojením. Nelíbilo se mi, že brněnští hráči hodně často padali a přifilmovávali fauly.

Nejčastěji se do šancí dostával Liščákův útok, Sedlák i Klimt však nedokázali využít ani stoprocentní příležitosti. Ústí tlaku odolávalo a snažilo se o bleskové protiútoky, které zastavoval výborně chytající Hylák.

Brněnský brankář zlikvidoval příležitosti Heřmana a nevyzrál na něj ani zkušený Janků. Naopak těsně před koncem úvodní třetiny přidal druhý gól Komety Kostourek.

Hned po přestávce rozjásal vyprodanou halu Rondo třetím gólem Kempný, k němuž se šťastně odrazil kotouč od zadního mantinelu. Hostující tým promarnil šanci snížit při více než minutové přesilovce pěti proti třem.

Navíc ve 32. minutě po ráně kotoučem do přilby otřeseného brankáře Salfického vystřídal Orct. Za pouhých patnáct sekund po této změně se podařilo Skleničkovi poprvé překonat brněnského brankáře.

Hra dostala spád, hosté vycítili šanci na zvrat a šance se střídaly na obou stranách. Lépe si vedla Kometa, který si náskok pojistila dalšími dvěma góly. Ve 36. minutě Orct poprvé kapituloval po střele Lhotského a v 50. minutě jej překonal při přesilovce Sedlák.

Hokejisté Ústí na rozdíl od prvních dvou zápasů na domácím ledě tentokrát propadli v koncovce a nedokázali se proti defenzivně dobře hrajícímu soupeři prosadit ani v přesilových hrách.