Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kometa vyhrála i třetí čtvrtfinále s Vítkovicemi a má mečbol, Pardubice proti Třinci snížily

Sport

  19:51
Brno - Hokejisté Komety Brno porazili ve třetím čtvrtfinále play off extraligy Vítkovice 4:0 a v sérii na čtyři vítězství už vedou 3:0. O jasné výhře obhájců titulu rozhodla hned úvodní třetina, ve které po brankách Petra Holíka, Tomáše Vincoura a Jana Hrušky získali Brňané tříbrankový náskok. V souběžně hraném souboji porazily Pardubice 3:2 Třinec a snížily stav série na 1:2. Čtvrté duely se hrají na stejných místech v neděli.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 3. zápas: HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera. Domácí radost z gólu. foto: ČTK

Od druhé třetiny nahradil Patrika Bartošáka v brance Vítkovic Daniel Dolejš, kterého překonal při přesilovce Martin Erat. O postupu do semifinále může Kometa rozhodnout už v nedělním čtvrtém zápase, který se hraje od 17:00 opět pod Špilberkem.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 3. zápas

  • HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera 4:0 (3:0, 1:0, 0:0) 
Branky a nahrávky: 7. P. Holík (Zaťovič), 9. Vincour (P. Holík, Štencel), 19. J. Hruška (Zaťovič, Štencel), 22. M. Erat (H. Zohorna, J. Krejčík). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 3:0.

Brno: Čiliak - O. Němec, Štencel, J. Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec, Barinka - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Vincour, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Haščák, L. Čermák, Dočekal. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.
Vítkovice: Bartošák (21. Dolejš) - Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Výtisk, Urbanec - Dej, Lev, Olesz - Kucsera , O. Roman, D. Květoň - P. Zdráhal, Mahbod, Bartovič - Szturc, Š. Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.

  • HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec 3:2 (2:0, 0:0, 1:2) 
Branky a nahrávky: 2. S. Treille (P. Sýkora, Rolinek), 18. M. Kaut (Perret), 47. M. Beran (Rolinek) - 42. Linhart (Svačina, Polanský), 59. J. Petružálek. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Bejček - Pešek, D. Hynek. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10.077. Stav série: 1:2.

Pardubice: Kacetl - Cardwell, Wishart, Trončinský, Čáslava, Ščotka, Mojžíš, Holland - M. Beran, Tomášek, Rolinek - P. Sýkora, Marosz, S. Treille - M. Kaut, Poulíček, Perret - J. Sýkora, Dušek, T. Svoboda. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, Roth, D. Musil, Matyáš, Linhart - Martin Růžička, Marcinko, J. Petružálek - Hrňa, Roman Vlach, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - Cienciala, Mikulík, Rákos - Kvasnica. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Kometa se představila v nezměněné sestavě, naopak kouč Vítkovic Jakub Petr postrádal Koloucha s Tyborem. S výjimkou prvního útoku přeházel zbývající řady a poprvé do play off zasáhli obránce Urbanec s útočníkem Stránským.

Ze hry Brňanů vyzařovalo od úvodních minut sebevědomí. Spoléhali na ofenzivní pojetí, častěji stříleli a nemilosrdně trestali soupeřovy chyby. Skóre otevřel v 7. minutě Holík, jehož první střelu bekhendem stačil Bartošák vyrazit, dorážka mu ale proklouzla mezi chrániči do sítě. Po inkasovaném gólu zvýšili hosté aktivitu a několikrát zahrozili z rychlých protiútoků, které ale kryl brankář Čiliak.

Další zaváhání ostravských obránců zužitkoval po nahrávce hbitého Holíka v 9. minutě volný Vincour. Stejně jako při úvodním gólu Bartošák první střelu vyrazil jen před sebe a na dorážku už nedosáhl. V závěru první třetiny zvýšil náskok Komety Hruška, jenž prošel mezi ostravskými zadáky, chytře si posunul puk do strany a střelou pod horní tyč přidal třetí gól.

Bartošákův nástupce v brance Vítkovic Dolejš dlouho čisté konto neudržel. V první přesilovce Brňanů po akci Krejčíka s Hynkem Zohornou skóroval ve 22. minutě Erat. Po získání čtyřbrankového náskoku Kometa polevila v útočné aktivitě a zaměřila se více na pozornou defenzivu, kterou jistil spolehlivý Čiliak. 

Domácí se třikrát ubránili v oslabení a utkání měli zcela pod kontrolou. V závěrečné třetině Kometa nevyužila téměř dvouminutovou přesilovku čtyři na tři, ve které sice soupeři nepůjčila kotouč, ale ani vážněji neohrozila jeho branku. Závěr zápasu ještě provázelo několik potyček. Kometa už s přehledem dotáhla utkání k cenné výhře, brankář Čiliak v této sezoně posedmé udržel čisté konto.

Brno doma desetkrát za sebou neprohrálo v základní hrací době. Osmkrát vyhrálo a dvakrát prohrálo v nastavení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!