Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Konečně. Jágr protrhnul střeleckou smůlu a přiblížil Omsk postupu

Sport

  17:35aktualizováno  19:20
PRAHA/OMSK - Hokejisty Omsku dělí jedna výhra od postupu do semifinále play off Kontinentální ligy. Vítěz základní části porazil Magnitogorsk 4:3 v prodloužení i díky gólu Jaromíra Jágra, který otevřel skóre po asistenci Petra Vampoly. Avangard otočil stav série z 0:2 na 3:2 a v sobotu na ledě Magnitogorsku může rozhodnout.

Radost Jaromíra Jágra. foto: www.hawk.ruČTK

Dva hrdiny má nyní sibiřské město Omsk. Jmenují se Jaromír Jágr a Andrej Pěrvyšin. Právě tito dva dovedli vítěze základní části ke třetímu triumfu ve čtvrtfinále play off KHL nad silným Magnitogorskem. Přestože kvůli bolavým zádům chyběl v sestavě Avangardu nejlepší střelec ligy Roman Červenka.

"Vyrovnali jsme a teď už celou sérii vyhrajeme. Už po našich porážkách v úvodních dvou duelech doma jsem říkal, že jsme si je prohráli sami, ne že by je Magnitogorsk vyhrál," naparoval se v úterý po vítězném maratonského duelu na Uralu šéf Omsku Anatolij Bardin. Vlivný šéf Omsku. A možná i prorok?

ČTVRTFINÁLE KHL

5. ZÁPASY
Omsk 4:3pp Magnitogors (2:2, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)

Branky: 3. Jágr (Vampola), 7. Sjomin, 34. Volkov, 87. Pěrvyšin - 6. Rolinek, 11. Platonov, 51. Varlamov. Stav série: 3:2.

Kazaň 0:1 Ufa (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 24. Radulov. Konečný stav série: 1:4.

Jak jinak si vysvětlit, že Jágr a spol. vyhráli páté utkání a opět po dalším zlepšeném výkonu? Zdá se, že mašina, která terorizovala v základní části celou KHL a v 1. kole play off málem vypadla s přízrakem jménem Nižněkamsk, se pomalu rozjíždí do maximálních obrátek. A rozjíždí se i Jágr. Po jedenáctizápasovém půstu přidal konečně k šesti asistencím i gól.

Po akci, kterou založil krajan Vampola mohla česká hvězda poprvé v play off slavit vlastní trefu, když dorazila do branky volně ležící kotouč před hostujícím brankářem. To bylo úsměvů a radosti. A také energie do další části zápasu. Byla třeba, vždyť v 11. minutě byl stav zápasu 2:2 a vypadalo na pořádnou přestřelku. Ovšem o pauze oba finští stratégové Summanen i Heikkilä své svěřence uklidnili a tak se duel proměnil v další šachovo partii.

Jaromír Jágr v akci.

V ní měli díky trefě Volkova ze 34. minuty dlouho navrch domácí, jenže hráči "Magnitky" se nevzdali a v 51. minutě srovnal Varlamov. Duel tak dospěl do dalšího prodloužení - celkově v sérii již třetího. Tentokrát se ale neopakoval úterní maraton, hrálo se nakonec "jen" 87. minut - než rozhodl kat Metallurgu - Pěrvyšin. Ten rozhodl i předešlé prodloužení.

Omsk tak bude moc v sobotu rozhodnout o svém postupu do finále konference, kde narazí Ufu, která vyřadila dvojnásobného posledního vítěze KHL z Kazaně. Zda se do sestavy sibiřského celku vrátí i Červenka ještě není jisté. I bez něj je ale Avangard dostatečně silný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!