Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kontroly odhalily u pěti hokejistů KHL srdeční vady

Sport

  14:57
MOSKVA - Lékařské prohlídky, které vedení Kontinentální hokejové ligy (KHL) zavedlo po tragickém úmrtí devatenáctiletého útočníka Omsku Alexeje Čerepanova, odhalily u pěti hráčů srdeční vady. Dnes to oznámil mluvčí soutěže Marat Safin.

Ruský talent Alexej Čerepanov, který zemřel včera přímo na střídačce při zápase ruské KHL. foto: ČTK

"Číslo nemusí být konečné, protože kontrole se má podrobit ještě 18 hráčů," citovala Safina agentura AP. Podle mluvčího ani u jednoho hokejisty není podezření, že by za potíže mohlo užívání zakázaných látek.

Během reprezentační přestávky kvůli prvnímu podniku Euro Hockey Tour turnaji Karjala se testům krve a srdeční činnosti podrobili mladí hráči.

Kontroly zatím podstoupilo 49 hokejistů, kompletní výsledky 67 hráčů by měly být známy v pátek. Pak by prohlídky měli postupně absolvovat všichni hráči KHL. Povinné kontroly nařídil šéf ligy Alexandr Medvěděv poté, co Čerepanov 13. října při utkání s Viťazem Čechov zkolaboval a následně zemřel na selhání srdce. Vyšetřování odhalilo, že talentovaný hokejista trpěl hypertrofickou kardiomyopatií, což je onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení srdečního svalu.

Případem se začalo zabývat státní zastupitelství, které vyšetřuje, jak mohl mladík s tak těžkým onemocněním vůbec hrát vrcholově hokej. Nemoc u Čerepanova neobjevily prohlídky v NHL ani v Omsku.

V souvislosti se smrtí mladého hokejisty také padly tresty. Ředitel Viťazu Michail Děnisov dostal od KHL doživotní zákaz působení v soutěži kvůli hrubým nedostatkům v zajištění lékařské pomoci. Vedení ligy podobným způsobem postihlo i ředitele čechovské haly Jurije Afoňkina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!