Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kouč libereckých obhájců po postupu do finále: Letos si ho cením daleko více

Sport

  10:35
LIBEREC - Po roce dokázal dotáhnout hokejový Liberec do finále extraligy. Úspěšný kouč Filip Pešán byl po rozhodujícím utkání v Chomutově uvolněný a na tváři se mu poprvé za celou sérii objevil úsměv. "Jsem neskutečně pyšný na kluky. Myslím, že do finále jdeme zaslouženě."

Filip Pešán. foto: ČTK

Co rozhodlo?
Asi fakt, že jsme zvládli druhý domácí zápas, kdy Chomutov vyrovnal z 0:3 na 3:3 a my nakonec rozhodli v prodloužení. A samozřejmě dnešní zápas. Bylo důležité, že jsme nepolevili z naší hry za stavu 1:0, i když Chomutov měl místy velký tlak. Věřili jsme tomu, proto jsme šli dál.

Byl důležitý první gól?
První gól byl nesmírně důležitý a ještě důležitější byl podle mě ten druhý. A velmi důležitý byl i třetí, protože Piráti nevzdají výsledek 0:1 nebo 0:2. Pro nás bylo možná horší vést 1:0, než hrát 0:0, protože se na nás Chomutov tlačil.

Jak velký vliv na výsledky měla zlepšená disciplína, kterou jste kritizoval?
To je pravda, byť jsme i tentokrát měli dva útočné fauly. Jinak ale nemůžu hráčům nic vytknout. Ani nebyla potřeba nějaká bouřka, kluci jsou inteligentní a vědí, že jsme byli hodně venku za technické fauly.

Ceníte si postupu víc než loni?
Nemůžu říct, kterého postupu si cením víc. Loni jsem ani pořádně nevnímal, že jdeme do finále, letos jsem si to užíval. Ale máte pravdu, letos byla obhajoba jednoznačně těžší. Šli jsme jinou cestou, už jsme soupeře jednoznačně nepřehrávali.

Jsou to pro trenéra větší nervy?
Jasně. Poslední čtvrtfinálový zápas jsme loni v Chomutově vyhráli 7:2, letos jsme se tahali jak ve čtvrtfinále s Plzní, tak v semifinále s Chomutovem v každém zápase. Nervy jsou to veliký, ale o to sladší bude pocit, že to finále hrajeme.

V průběhu série jste zase vyměnil gólmany. I to pomohlo?
Věřím oběma gólmanům, věděl jsem, že budou chytat oba dobře. Pro mě je to spíš příjemná starost vybírat si.

Uspěli jste týmovým výkonem, ale nejvíc vyčníval Lakatoš. Souhlasíte?
Dominik hraje skvěle celou sezonu a je lepší a lepší. Pro mě osobně je to kandidát pro národní tým. Těch hrdinů máme v týmu víc, Dominik patří mezi ně.

Co říkáte Kometu, vašeho finálového soupeře?
Teď si chvilinku užívám slávu po postupu, takže jsem velmi dalek komentovat našeho soupeře.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!