Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Podříznu tě! Zabiju tě! Za výhružky nesmí Rus ani Švéd na střídačku

Sport

  12:34aktualizováno  13:29
MINSK - Finálový den hokejového mistrovství světa si neužijí Oleg Znarok a Rikard Grönborg. Hlavní kouč Ruska a asistent švédského trenéra dostali trest za hádku v závěru sobotního semifinále, při níž si vyhrožovali smrtí.

Olegs Znaroks. foto: kasjauns.lv

Původně vypadal spor docela jednostranně. Švédové sice neudrželi nervy a zbytečným Backlundovým zákrokem na Sergeje Plotnikova 11 sekund před koncem za stavu 1:3 popudili ruskou střídačku, z níž vylétlo od Znaroka (nebo Znarokse vzhledem k lotyšskému původu) nepěkné gesto.

VÍCE ČTĚTE ZDE

Ruský kouč si přejel rukou po krku, což znamená: "Podříznu tě!" Na tiskové konferenci po utkání se pak Znarok hájil, že ho bolí v krku. Švédové byli pobouřeni a ihned podali stížnost na Mezinárodní hokejovou federaci IIHF.

Jenže zpomalené televizní záběry i svědectví reportérů, kteří se pohybovali mezi střídačkami, ukázaly, že Grönborg začal vyhrožovat smrtí jako první. Na ruského kolego anglicky řval: "Zabiju tě!" A k tomu doplnil jedno nepěkné slovíčko...

Disciplinární komise IIHF tak potrestala za nevhodné chování oba kouče. Znarok i Grönborg zůstanou na tribuně. Nesmí se zapojit do řízení zápasů ani se zúčastnit závěrečného ceremoniálu na ledě a předávání medailí.

"Je to bezprecedentní. To rozhodnutí nechápu, došli k němu poněkud zvláštně. Včera jsem přijel na zasedání komise a nepřijali mě. Dneska vyslechli Švéda. Je vidět, že máme v IIHF slabou pozici, není tam žádný Rus," stěžoval si Znarok ruským médiím. "Je to absurdní situace. Nevím, jestli budu smět ještě do kabiny. Zápas budu holt sledovat z tribuny," uvedl ruský trenér.

Podle generálního manažera sborné Andreje Safronova už Znarok do šatny za týmem nesmí: "Mužstvo je na finále připraveno. Po tréninku jsme se s hráči shromáždili ve středu hřiště a řekl jsem jim, co se stalo. Chlapci mi dali slovo, že do toho ve finále půjdou a rozbijí všechno, co jim bude stát v cestě."

Šéf IIHF René Fasel uvedl, že federace nemohla Znarokovo chování nechat bez trestu. 

"Podle pravidel každý člen týmu, který udělá obscénní gesto, má být v zápase potrestán. Rozhodčí to ale nepostřehli, protože se snažili uklidnit situaci na ledě a zrovna vylučovali švédského hráče," řekl Fasel. "Je to smutné, že na konci takového fantastického turnaje došlo k nepřijatelnému konfliktu mezi dvěma trenéry, jaký by se na téhle úrovni stávat neměl," dodal švýcarský funkcionář.

Rusko hraje od 20 hodin finále proti Finsku. Od půl čtvrté Švédové vyzvou v souboji o bronz český tým.

Autor: