Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kovalčuk vítá "antihomosexuální" zákon. Kanaďany byl odsouzen

Sport

  12:06
Jsou rivalové nejen na ledě, ale i v politice. Hokejisty, kteří se mají v očekávaném turnaji v Soči poprat o olympijské zlato, rozděluje nový ruský zákon, který diskriminuje sexuální menšiny. Zatímco Ilja Kovalčuk jako příkladný vlastenec ohlásil: "Samozřejmě, souhlasím." Kanadské hvězdy na něj pohlížejí s nechutí.

Ruský hokejista Ilja Kovalčuk v dresu New Jersey Devils foto: ČTK

Kovalčukův souhlas není velkým šokem.

Proti zákonu, který umožňuje přísně trestat téměř veškeré projevy homosexuality na veřejnosti, se protestuje mnohem více ve světě než v samotném Rusku, jež je v tomto ohledu stále velmi konzervativní zemí. 

Diskriminační zákon za poslední měsíc podpořili ruské elity včetně tyčkařské šampiony Jeleny Isinbajevové a nově také slavného hokejového útočníka.

Kovalčuk v pondělí řekl kanadské televizi TSN: "Jsem Rus a všichni to pravidlo musíme respektovat. Je to osobní záležitost  a jsme ve svobodném světě, ale tohle je naše hranice. Je to naše země, a to musí všichni pochopit."

Pod pojmem "svobodný svět" si však ruský hokejista představuje úplně něco jiného než většina hokejistů z NHL, kde Kovalčuk strávil většinu kariéry.

"Myslím, že každý má stejné právo hrát hokej a měli bych ho podporovat," myslí si například kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby. Proti zákonu se vymezili i další kanadští hokejisté, kteří přijedou v únoru do Ruska na olympijské hry.

"Nesouhlasím. Prostě nesouhlasím. Jestli je někdo gay nebo ne, to na člověku nic nemění. Nejsem příznivec toho zákona," tvrdí obránce Dan Boyle. A stejně hovoří i brankář Braden Holtby, jenž se s kanadským týmem připravuje na kempu v Calgary. "Je těžké odjet do země, která podporuje něco takového," říká.

Nikdo z nich však zatím neumí představit, že by na olympiádě kvůli takovému sporu demonstroval, nebo hry dokonce bojkotoval. Na to je očekávaný střet s Ruskem příliš prestižní záležitostí. A jak dodává Hotlby: "Nic by se tím nevyřešilo."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!