Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kovalčuk se v Devils tešil na peníze snů, vedení NHL mu je nedopřeje

Sport

  10:16
NEWARK/PRAHA - Ruský hokejista Ilja Kovalčuk měl v New Jersey pobírat hvězdný plat, který by zajistil i potomky jeho potomků. Jeho nový kontrakt však údajně neschválilo vedení NHL, podle nějž je lukrativní smlouva jen vypočítavým obcházením regulí o platových stropech.

5. ILJA KOVALČUK (NEW JERSEY DEVILS) – 100 milionů dolarů na 15 let. Největší manažerská chyba v historii? O tuhle pozici se dělí Kovalčuk s Rickem DiPietrem, brankářem NY Islanders. Ti s ním podepsali v roce 2006 smlouvu na 67,5 milionů dolarů na 15 let. O sedm let později jej z ní museli potupně vyplatit. Podobně dopadl i v nedalekém Newarku s ruským kanonýrem. Dva roky po podpisu smlouvy, kterou navíc naplánovali tak, že měli Kovalčukovi vyplatit většinu v úvodu, ale v průměru by pak pro platový strop bral „jen“ 6,7 milionů dolarů, z ní zbyl jen cár papíru. Výstřední útočník totiž utekl do ruského Petrohradu, za který hraje dosud. foto: Mike SegarReuters

Na tuhle chvíli včera čekal celý Newark. Ilja Kovalčuk se objevil v útrobách Prudential Center, čímž domovská aréna New Jersey Devils přivítala ruského hokejistu znovu. Poprvé, když za tři hráče a volby v 1. kole draftu přestoupil v únoru z Atlanty Trashers. Podruhé, když se jako volný muž rozhodoval, kam jeho cesta vlastně povede dál. Čekání skončilo.

Kovalčuk se rozhodl. Zůstává spoluhráčem českého útočníka Patrika Eliáše v týmu Devils, kde prodloužil smlouvu. Pozor, smlouvu z říše snů! "Byl to dlouhý, těžký proces, který zabral více času, než jsem myslel," řekl jeho agent Jay Grossman. "Ale když na něčem nemusíte pracovat, nestojí to přece většinou za nic." Tohle sakra stálo za to.

Když včera obávaný kanonýr podepisoval kontrakt, vlastně tím už dopředu zajistil děti svých dětí. Devils si Kovalčuka cení na 102 milionů dolarů, tedy v přepočtu na české koruny zhruba na dvě miliardy. V NHL to není první ohromující suma, jenže Kovalčuk s Devils uzavřel dohodu až do roku 2027. V té době mu bude už 44 let. A hokej téměř jistě hrát dávno nebude.
Kouč New Jersey Devils John Maclean se těšil, že ve svém týmu přivítá hvězdného Ilju Kovalčuka

Jenže klub si neobvyklou délkou smlouvy udělal prostor pod platovým stropem. Po Kovalčukovi toužili i ostatní, a tak v New Jersey museli nasadit závratnou částku, kterou pouze rozložili do více let. To znamená, že 27letý sniper má v prvních dvou letech pobírat šest milionů dolarů, ale pak dalších pět let ještě o 5,5 milionu více. Ještě v letech 2022 až 2027 mu na účet poteče přes půl milionu, přitom to už bude v hokejovém důchodu...

Dojde na symbiózu? Vypadá to, že ne
Jeho váhání trvalo tři týdny, ale není divu – nabídek měl spoustu.
A s nimi přicházela i řada spekulací: Kam odejde? Kdy? Za kolik?
V ruském Petrohradu mu údajně nabízeli dokonce až 14 milionů dolarů za rok, jenže on preferoval prestižnější zámoří. Tam se do hry kromě Devils vložili třeba i newyorští Rangers, Islanders nebo L. A. Ještě v neděli v Kalifornii psali: "Na 98 % kývne Ilja Králům."

Sám Kovalčuk však mlčel, přičemž jeho agent Grossman hlásil: "Chce tam, kde je šance na Stanley Cup." I proto už v zimě odmítl nabídku Atlanty na 101 milionů za 12 roků. Slavnou trofej nemá. A touží po ní.  "Jsem šťastný, že jsem zase součástí Devils," tvrdí nyní hráč.
Ruský bohatýr Ilja Kovalčuk se raduje.

Ten, který v posledních pěti sezonách v NHL nasázel 230 gólů. Tak už chápete "bláznivý" krok Devils? Od Kovalčuka čekají stejnou úrodu gólů. Stejně jako on od klubu vysoké ambice, co mu mají splnit sen.

Jenže dojde vlastně na tuhle symbiózu? Zatím to vypadá, že spíš ne. Rozložením výplat i do ročníků, v nichž už Kovalčuk bude pravděpodobně v hokejovém důchodu , vedení Devils cíleně snížilo částku, která se započítává do platového stropu, což se nelíbí funkcionářům NHL. Šéfové New Jersey zatím neplatnost Kovalčukovy smlouvy nekomentovali, jakožto ani sám hráč. Podle koletivní slmouvy mají možnost se do pěti dnů odvolat, pak by celou věc převzala sportovní arbitráž.

Kolik dolarů Kovlačuk pobere?

2010/11 až 2011/12 6 milionů
2012/13 až 2016/17 11,5 milionů
2017/18 10,5 milionů
2018/19 8,5 milionů
2019/2020 6,5 milionů
2020/21 3,5 milionů
2021/22 750 tisíc
2022/23 až 2026/27 550 tisíc

Má také klauzuli, že do roku 2017 nemůže být vyměněn bez svého svolení jinam. Od roku 2018 může nabídnout, kam by byl ochoten jít.

Autoři: ,