Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bostonu na startu play off Jágr nechyběl, výhru režíroval Krejčí

Sport

  7:43aktualizováno  10:16
NEW YORK - Český hokejista David Krejčí byl ve středečním zápase prvního kola play off NHL hlavním strůjcem výhry Bostonu 4:1 nad Torontem. Sedmadvacetiletý útočník, který byl v soutěži před dvěma lety nejproduktivnějším hráčem vyřazovací části, zaznamenal v úvodním duelu série gól a dvě asistence a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. V sestavě Bruins nechyběl Jaromír Jágr, jenž vynechal poslední utkání základní části kvůli chřipce.

Krejčí a Lucic se radují z gólu do sítě Toronta. foto: ČTK/AP

Hosté se sice ujali ve druhé minutě vedení, další průběh duelu byl ale plně v režii domácích, kteří soupeře přestříleli 40:20 a ještě do první přestávky dvěma góly otočili. U zrodu druhé branky stál Krejčí, jenž připravil palebnou pozici pro Wadea Reddena, jeho střelu tečoval Nathan Horton. Třetí gól dal český útočník z otočky v mezikruží sám a při čtvrtém přihrávkou od pravého mantinelu nabil na modrou do jízdy skórujícímu Johnnymu Boychukovi.

"Jen se snažím odevzdat to nejlepší a pomoci týmu vyhrávat zápasy," uvedl Krejčí. "Jako lajna (s Milanem Lucicem a Hortonem) jsme si vedli dobře, dali jsme góly. V play off se vždy objeví nějaký nový hrdina a já cítím, že mi dnešní zápas vyšel. Ale pokud se chceme dostat daleko, potřebujeme, aby hrály co nejlépe všechny čtyři řady," dodal český útočník.

Boston - Toronto

Toronto zaplatilo i daň z nezkušenosti, neboť ve vyřazovací části je poprvé od roku 2004 a hned deset jeho hráčů ve středu v play off debutovalo.

Naopak soupeř má 17 hráčů, kteří před dvěma lety vyhráli Stanleyův pohár. "Je to pro většinu z nás nová zkušenost a ukázalo se, jak rozdílné části soutěže to jsou. Hlavní ale bylo, že jsme nehráli svým stylem, s nímž jsme byli úspěšní," prohlásil útočník James van Riemsdyk, autor jediné branky kanadského týmu.

Pittsburgh ovládl úvodní zápas série s New Yorkem Islanders jednoznačně 5:0. Vítěz Východní konference nastoupil bez kapitána Sidney Crosbyho, kterého neuschopnili lékaři. Dva góly zaznamenal Pascal Dupuis, gólman Marc-Andre Fleury kryl 26 střel a připsal si šestou nulu v play off, čímž vyrovnal klubový rekord Toma Barrassa.

"Je to jenom jedna výhra. Jsme spokojeni, jak jsme zápas odehráli, ale musíme to hodit za hlavu a připravit se na další. Oni si určitě prohlédnou záznam a vrátí se odhodlanější," řekl útočník Dupuis.

Pittsburgh - NY Islanders

Pittsburgh se zřejmě poučil z loňského play off, kdy od Philadelphie inkasoval v šesti utkáních třicet branek. Tentokrát soupeře "vynuloval", ale Islanders mu to hodně usnadnili. "Většinu zápasu jsme jim to ulehčili, a když k tomu takhle přistoupíte, skóre narůstá. Mají dostatečně kvalitní kádr, aby to využili," uvedl útočník Islanders Matt Martin.

Hokejisté San Jose zvítězili ve Vancouveru 3:1 a jsou prvním týmem letošního play off, který zvítězil na ledě soupeře. Sharks v úvodním utkání série uspěli i bez českého útočníka Martina Havláta, jenž ze zápasu odstoupil už v první třetině za bezbrankového stavu.

San Jose inkasovalo jako první z hole obránce Kevina Bieksy, ale pak už se měnilo skóre jenom v jejich prospěch. Na obratu se podíleli gólem i Havlátovi parťáci z druhého útoku Logan Couture a Patrick Marleau, vítěznou trefu si připsal v padesáté minutě obránce Dan Boyle.

Výsledky 1. kola play off NHL

  • Východní konference  - 1. zápasy:

Boston - Toronto 4:1 (2:1, 2:0, 0:0)
Branky: 17. Redden, 20. Horton (Krejčí), 31. Krejčí, 36. Boychuk (Krejčí) - 2. Van Riemsdyk. Střely na branku: 40:20. Diváci: 17.565. Stav série: 1:0.

Pittsburgh - NY Islanders 5:0 (2:0, 3:0, 0:0)
Branky: 14. a 22. Dupuis, 4. Bennett, 22. Letang, 34. Glass. Střely na branku: 26:26. Diváci: 18.612. Stav série: 1:0.

  • Západní konference - 1. zápas:

Vancouver - San Jose 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky: 33. Bieksa - 37. Couture, 50. D. Boyle, 55. Marleau. Střely na branku: 30:28. Diváci: 18.910. Stav série: 0:1.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...