Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Krejčí chce Stanley Cup. Ale Jágra už dostihl

Sport

  8:07
BOSTON/PRAHA - Zbystřete, ve slavné NHL hraje sotva čtyři roky. Už však stihl to, co Jaromír Jágr za celou svou kariéru v zámoří. Kdo? Hokejista David Krejčí.

Boston - Vancouver (David Krejčí slaví branku). foto: ČTK

Rodák ze Šternberka si v souboji o toužený Stanley Cup připsal svoji první trefu ve finále. Také díky ní Bruins rozdrtili na svém ledě Vancouver 8:1. A snížili sérii na 1:2. Krejčí je Bostonu hlavním motorem, o jeho nepostradatelnosti mluví i kouč Claude Julien. A sám forvard přiznává: "Hraju asi svůj nejlepší hokej v životě."

Jedenáctým gólem v play off už vyrovnal Jágrův český rekord z let 1992 a 1996… Každým dalším ho přitom může ještě překonat. V tabulce střelců se navíc odpoutal od Martina St. Louise z vyřazené Tampy Bay, která už nemůže do play off zasáhnout.

V soutěži produktivity dokonce stíhá se ztrátou jednoho bodu z druhého místa vedoucího Švéda Henrika Sedina. Krejčí v 21 zápasech nasbíral už 11 gólů a devět asistencí. Po jednom bodu v každé kolonce si připsal i v noci z pondělka na úterý. Své brankové chvíle se dočkal v závěrů druhé třetiny, kdy pohotovou střelou zvyšoval na 4:0. Jeho pohádka pokračuje dál.

Čtěte také

A trvá vlastně celé play off, třebaže se v něm rozjížděl o něco pomaleji. Jenže jenom ladil formu. Po Jágrovi, Petru Klímovi a Martinu Strakovi se proti Tampě v konferenčním finále dočkal jako čtvrtý Čech v historii hattricku v play off. A najednou je vskutku vážným favoritem i na prestižní Conn Smythe Trophy udělovanou nejužitečnějšímu hráči vyřazovací fáze.

Když ho nedávno zpovídala zámořská média, jen opakoval: "Chci Stanley Cup. O nic víc mi nejde." Dobře tuší, že taková šance se už nemusí ani opakovat. "Všude je rámus, lidé ve městě jsou neskutečně šťastní. Neuvěřitelný pocit." Boston jeden důležitý krok splnil – naposledy vyhrálo stejným poměrem 8:1 Colorado nad Floridou v druhém utkání série v roce 1996.

Už dnes v noci však čeká Krejčího a spol. další důležitý test. Znovu nesmí zaváhat, v opačném případě by pustil Canucks blízko triumfu. "Vyhráli jsme sice vysokým skóre, ale je to jen jedna výhra," dobře ví kouč Julien. "Povzbuzující je, že jsme našli cestu, jak dát góly." Zapamatoval si ji i Krejčí? Právě na něj budou Bruins opět spoléhat. Je k nezastavení. Všichni to vidí.