Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krejčí: Dlouhé prodloužení nebylo jednoduché

David Krejčí na tiskové konferenci před finále NHL. foto: Reuters

CHICAGO - Asistencemi na obě branky Milana Lucice potvrdil český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu své postavení v čele produktivity NHL, ale po prvním finálovém utkání Stanleyova poháru byl sedmadvacetiletý centr zklamaný. Se spoluhráči nedokázal udržet vedení 2:0 ani 3:1 a první krok k vysněné trofeji tak udělalo domácí Chicago.
  14:33

"Oni hráli to, co jsme od nich čekali. Ale udělali jsme zbytečné chyby, hlavně před druhým gólem," řekl Krejčí a připomněl situaci, kdy ztratil puk Torey Krug a Dave Bolland snížil na 2:3. "Musíme se z toho poučit, abychom byli v příštím zápase lepší," navázal ofenzivní lídr Bruins.

Dlouhou bitvu i přes větší aktivitu Bostonu v prodloužení strhlo na svou stranu ve 113. minutě Chicago. "Nebylo to jednoduché. Přestávka v prodloužení je o hodně kratší, takže jsme relaxovali a nabírali síly. Bohužel to nevyšlo," dodal Krejčí.

V zápase ale ukázal Krejčí opět svou skvělou formu. Ve 14. minutě vyhrál za brankou Chicaga souboj s Niklasem Hjalmarssonem, přihrál na levý kruh Nathanu Hortonovi, který uvolnil střelce Lucice. V úvodu druhého dějství Kanaďan srbského původu udeřil znovu po kombinaci s Krejčím.

"Při prvním gólu udělal skvělou práci forčekingem a Nathan Horton pak našel mě. Při druhé to zase udělal výborně Zdeno Chára na červené čáře, založil rychlý brejk a David Krejčí mě opět skvěle uvolnil," popisoval gólové akce Lucic.

Horton je pro Bruins klíčový

Lucic, který si v utkání vedle úvodních dvou tref Bruins připsal i asistenci, mohl být hrdinou celého duelu. Blízko hattricku byl deset vteřin před koncem druhého prodloužení. Po pokusu Zdena Cháry se puk odrazil od brusle Jaromíra Jágra a zřejmě i Lucicovy hokejky do tyče a následně ještě Lucic neuspěl s dorážkou.

"Jágr střelu tečoval a skončila na tyči a mně puk skočil a Crawford to pokryl. Je vidět, jaký kousek rozhoduje o vítězství," řekl deníku Boston Globe Lucic, jehož mrzela ztráta dobře rozehraného zápasu. "Můžeme to ale různě probírat, stejně musíme otočit stránku a soustředit se na druhý zápas. Žádné co by a kdyby k ničemu nevede. To nám zápas nevyhraje," doplnil Lucic.

V elitní formaci Krejčímu s Lucicem od úvodu prvního prodloužení chyběl spoluhráč Horton, který si údajně poranil rameno. "Všichni vědí, jak je to pro nás klíčový hráč, hlavně v play off. Ukázal, že umí dávat důležité góly v důležitých chvílích," komentoval ztrátu Lucic.

Autor: