130 let
Boston Bruins: David Krejčí

Boston Bruins: David Krejčí | foto: ČTK

Krejčí sestřelil Devils, Jágr překonal Sakika

Sport
  •   9:16aktualizováno  9:23
NEW YORK - Český útočník David Krejčí svým druhým hattrickem v NHL zařídil Bostonu vítězství 4:3 v prodloužení nad New Jersey. Šternberský rodák, který byl vyhlášen první hvězdou utkání, završil třígólové představení v čase 62:59, kdy se nejlépe zorientoval v závaru před brankou soupeře a přesnou střelou ukončil zápas.

"Měl jsem štěstí," řekl Krejčí k vítězné trefě. "Stalo se to na konci mého střídání, už jsem se cítil unavený. Ale Patrice Bergeron odvedl dobrou práci za brankou a předpokládal jsem, že bude puk nahazovat před ni. Tam se snažil udělat trochu vzruchu i Zdeno Chára a já už jsem jen byl ve správný čas na správném místě. Viděl jsem, že Brodeur byl dole, tak jsem chtěl trefit horní části branky a povedlo se," dodal.

Krejčí přitom vstřelil tři branky v součtu předchozích 23 zápasů, v tomto ročníku NHL ještě nedal najednou více než gól. Nejproduktivnějšímu hokejistovi posledního play off možná pomohla změna spoluhráčů, neboť v duelu proti Devils nastoupil v sezoně poprvé s Tylerem Seguinem a Milanem Lucicem na křídlech.

A nově složené trio dalo všechny branky týmu. Krejčí už v 2. minutě otevřel skóre, Seguin zvýšil na 2:0. Druhou třetinu sice opanovali hosté třemi góly, z nichž jeden vstřelil Patrik Eliáš, ale poslední slovo měl Krejčí. V poslední části srovnal po dalším ze závarů skóre a v prodloužení rozhodl.

Krejčí věří, že obhájce Stanley Cupu výhra v dramatické koncovce nakopne a povede se jim konečně vyhrát dvakrát za sebou. To naposledy dokázali v polovině ledna. "Bylo by to hezké. Pořád v posledním období střídáme výhru s prohrou. Bylo by pro pohodu týmu dobré, abychom udělali sérii výher. Nastává velmi důležitá část sezony a je potřeba, abychom se dostali do formy, než přijde play off," dodal.

Jaromír Jágr přispěl gólem a asistencí k výhře Philadelphie 6:3 nad NY Islanders a stal se druhou hvězdou zápasu. Nejproduktivnější Evropan v historii soutěže má nyní na kontě 1643 kanadských bodů a v celkovém pořadí produktivity NHL se na osmém místě odpoutal od Joea Sakika. V historické tabulce je nyní před Jágrem jeho bývalý spoluhráč z Pittsburghu Mario Lemiuex, který během kariéry posbíral o 80 bodů více.

Úvod duelu ale patřil hostujícím Islanders, kteří se už ve druhé minutě gólově prosadili a měli další velké šance vedení navýšit. I proto si trenér domácích Peter Laviolette vzal oddechový čas. "Byl pozitivní," řekl Jágr s úsměvem. "Říkal nám: Prosím vás chlapci, začněte hrát svou hru," prozradil.

Ještě do přestávky Flyers dvěma góly otočili skóre. A přestože hostům patřil i vstup do druhé části, kdy po 50 sekundách srovnali, Jágrův gól nasměroval Philadelphii k výhře. "Byl to ale šťastný gól, jen jsem nahazoval puk před branku na teč nebo dorážku. A ono to prošlo," řekl Jágr, jenž obkroužil s pukem branku a z levého kruhu bekhendovou střelou překvapil Jevgenije Nabokova. Domácí pak dalšími dvěma zásahy soupeře definitivně zlomili.

Mezi nejlepší hráče čtvrtečního programu NHL patřil i brankář Ondřej Pavelec. Kladenský odchovanec zneškodnil všech 33 střel Floridy, připsal si čtvrtou nulu v sezoně a dovedl Winnipeg k výhře 7:0. Jets, kteří se ve Východní konferenci posunuli na osmé místo před Washington, rozhodli pěti góly v poslední třetině. Dvě branky a stejný počet asistencí zaznamenal útočník Evander Kane.

Pro hráče Winnipegu bylo vítězství o to cennější, že ho dosáhli v souboji s divizním rivalem, který je v tabulce o dva body před nimi. "Každý ví, že to je důležité vítězství, zvlášť, když se jednalo o souboj s Floridou. Poučili jsme se z minulého utkání (prohra 3:5 s Edmontonem) a neopakovali stejné chyby. Obzvláště úžasné bylo sledovat kluky ve třetí třetině, byli při chuti. Byla to dnes zábava," prohlásil Pavelec.

S odchodem února skončila i úspěšná série Phoenixu. V minulém měsíci získali Coyotes 23 z 24 možných bodů, ale v prvním březnovém duelu vyšli naprázdno. Doma podlehli Calgary 2:4, byť se poprvé v sezoně trefil Michal Rozsíval.

Nejhorší tým soutěže Columbus zabránil Coloradu protlačit se do elitní osmičky Západní konference. Blue Jackets zvítězili na ledě soupeře 2:0 a u obou branek asistoval Václav Prospal. "Nepohybovali jsme se tak dobře jako obvykle, nebo alespoň jak tomu bylo v poslední době. Odehráli jsme špatný zápas od začátku do konce. Byly to pro nás důležité body, dnes jsme je promrhali," zlobil se kapitán Colorada Milan Hejduk, jenž v zápase ani jednou nevystřelil a v posledních 14 utkáních dal jediný gól.

Poslední tým Východní konference Montreal doma udolal Minnesotu 5:4 po samostatných nájezdech. Dvěma asistencemi k tomu pomohl i Tomáš Kaberle, přičemž po druhé gólové akci českého obránce zvyšovali Canadiens ve 49. minutě už na 4:1. Hosté si vynutili prodloužení třemi góly od 57. minuty.

Ten vyrovnávací padl deset sekund před koncem třetí sirény, když domácí gólman Carey Price špatně vyhodil puk.

Kanadský brankář už v minulosti zkoušel dát gól přes celé hřiště při power play soupeře, po zápase ale odmítl verzi, že se jednalo o střelu. "Viděl jsem (Tomáše Plekance) ve středu hřiště, ale nebyl už kvalitní led.

Přeskočilo mu to hokejku přímo k protivníkovi. A zbytek jste viděli," uvedl Price. Montreal nakonec přetrhl šňůru pěti proher, v rozstřelu se jako jediný prosadil David Desharnais.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz